Кристиан Даниелсон, ЕК: Трябва да има помирение между страните от Западните Балкани

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

София. Трябва да има помирение между страните от Западните Балкани. Това каза ръководителят на генерална дирекция „Политика за съседство и преговори за разширяване“ на Европейската Комисия Кристиан Даниелсон по време на международна конференция на тема „Демокрация, която дава резултати – реализиране на пълния потенциал на Западните Балкани“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз мисля, че за последните няколко години става все по-ясно, че когато става въпрос за големи предизвикателства, с които ЕС и страните от Западните Балкани се сблъскват, те ги решават заедно. Говорим за проблеми като миграцията, престъпност и проблема с тероризма, който е и световен. Тези процеси на взаимопомощ между страните от ЕС и страните от Западните Балкани са изградили едно усещане, което да ги движи заедно към развитие през единната европейска перспектива, която всички тези държави притежават“, каза още той. „Важен елемент, който трябва да вземем предвид е, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани е политически избор от тяхна страна да използват възможността, която вече е създадена. За да се случи това обаче, ние от страната на Европейския Съюз сме поставили ясните критерии за осъществяването на този процес. Става въпрос за съществени промени, свързани с борбата с корупцията в тези държави, зачитането на върховенството на закона и други“, допълни Даниелсон.
„Друг важен елемент е икономиката. Няма как да видим развитие на европейската перспектива в тези страни, ако не се отключи икономическият им потенциал. Това ще се случи чрез борба с корупцията, създаване на подходящи условия за бизнес, инвестиции и други. И не на последно място, трябва да се стигне до помирение между страните от Западните Балкани. Конфликтите между тях са негативни за останалите елементи към европейска интеграция, над които тези страни трябва да работят. От страна на ЕС, прозорецът е отворен, но възможността за тези държави ще даде резултати, ако те са фокусирани върху важните елементи. Ние ще ги подкрепяме силно през следващите години“, каза още Даниелсон.
„Срещата на върха в София утре не бива да бъде подценявана. Това е среща на всички европейски лидери и е потвърждение на тези лидери и най-вече на лидерите на страните от Западните Балкани, че трябва да се продължи към прилагане на реформи. За да се случат тези реформи и да се наблюдава развитие е много важно да се изгради стабилно гражданското общество, да има свободата на изразяване и отдаденост на лидерите на тези държави към просперитет“, допълни той в заключение.
Цветелин ДИМИТРОВ