Кристиян Ковачев, историк: От Средновековието до наши дни облеклото винаги е било носител на социални белези  

снимка: pixabay.com

Историята е не просто наука, описваща дадено събитие от нашето минало – тя е средство, чрез което на поколенията се предава ценна информация, свързана с това как дадено общество се е формирало и как е изградило своят бит, култура и традиции. Всъщност един от основните елементи от историята е всекидневието на хората, а част от него е и модата и облеклото. По този повод на 07 март в Благоевград ще се проведе семинар, на който ще бъде представено облеклото на мъжът и жената през Средновековието, като трябва  да отбележим, че то е било много важно, защото е регистрирало и подчертавало социалната принадлежност. Още за събитието, което предстои, но и за модата през средните векове разказва в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин историкът и докторат в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Кристиян Ковачев.

Фокус: Г-н Ковачев, семинар „Средновековно облекло и въоръжение“ ще се проведе в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Вие, заедно с Факултета по изкуства и студентски клуб „Проф. Иван Дуйчев“ сте организатори на събитието. Разкажете ни малко повече за него.

Кристиян Ковачев: На 7 март от 16.00 часа в заседателната зала 114 на Югозападен университет „Неофит Рилски“ ще се проведе този семинар, за който Вие споменахте. В рамките на него ще бъдат представени реконструкции на средновековно българско облекло, въоръжение и снаряжение от периода на Първото и Второто българско царство. Лектори и тези, които ще представят облеклото, въоръжението и снаряжението ще бъдат Калина Атанасова и представители на Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“. Целта е студентите, които изучават Средновековието в рамките на специалността „История“, а също така и „Културология“, дори „Мода“, занимаващи се с историята на облеклото, да се докоснат и вече визуално да видят нещата, които са свикали да четат.

Фокус: Темета е доста интересна – „Средновековно облекло и въоръжение“. Какво може да ни кажете по нея и как бихте я представили на обикновения човек, който не се занимава с история? Защо средновековното облекло и въоръжението са интересни и с какво те могат да привлекат зрителя?

Кристиян Ковачев: Темата за облеклото е не само интересна, но и важна. Във всяка една историческа епоха тя винаги е присъствала. Дори днес виждаме, че облеклото носи социални белези. Оказва се, че облеклото е не само интересно, но и важно за всички общества, в различните исторически периоди. Ако се загледаме днес ще видим, че дрехите са носител на социални признаци, на социални разделения и така нататък. Разбира се за времето, за което говорим – средновековието, красотата като цяло е била присъща за Божественото. На облеклото не е била придавана такава важност, каквато му се придава днес. Това се залага още от теолозите на Ранното средновековие като Дионисий Ареопагит. За средновековието е много важно да се каже, че понякога по облеклото са се придавали отделни характеристики на народите. Например ако четем византийските писатели ще видим, че когато те говорели за българите, много често казвали: „Българите носеща овчи кожи“; „Бяха облечени в овчи дрехи“ и така нататък, като по този начин са искали да подчертаят варварското при тях. В Лексикона „Свидас“, който напоследък доста е подлаган на критически анализи дори пише, че българите са взели облеклото си от аварите. Иначе като цяло в процеса на обличане може да видим някакъв континуитет от средновековието до ден днешен. Дори да кажем, че при жените било важно да бъдат с покрита глава, което ако отидете в някое село, дори днес, ще видите възрастни жени, християни, които са с покрити глави. През средновековието е имало една особеност – това не се отнасяло до малките момичета, защо се е приемало, че те все още не са подложени на разврата, който е присъщ за другите. Мъжете също били с покрити глави, като само в храма сваляли това, което слагали на главите си. Самите извори за начините на обличане през средновековието са доста и могат да бъдат видени от всеки един, който да кажем влиза в Земенския манастир, Боянската църква, а дори в Търново в църквите, тъй като главните извори за облеклото са стенописите. То е и логично. Имаме също така и различни описания. Агиографията също е важен извор. Наскоро дори, преди няколко години, в Кърджали бяха открити Златовезани епископски одежди от XII век, което доста допринесе за историята на облеклото през средновековието. Пак се връщам на това, което казах в началото, че както и днес, така и през средновековието, дрехите са били много важни за социалното положение. Така например елитът е носел багреници и коприна, докато простолюдието ходело с дрипави дрехи.

Фокус: А има ли някаква прилика между облеклото през Средновековието и днес? Свидетели сме на странни модни тенденции.

Кристиян Ковачев: Като цяло прилики могат да се търсят в отделни детайли, но все пак времената са коренно различни. Ако погледнете Средновековните стенописи, които са запазени ще видите, че са със спуснати одежди, като не са набляга на никакви детайли при тях, докато в по-късно време започва да се набляга на различни детайли – най-вече отворени деколтета и наблягане на бюста. Пак казвам като отделни детайли може да се търсят прилики, особено в церемониалните или балните рокли, които се използват.

Ливия НИНОВА