Кристиян Стефанов: Кризата в НАТО се дължи на липсата на външен опонент

Кризата в НАТО се дължи на липсата на външен опонент. Това каза за обзорното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Кристиян Стефанов, автор в младежката платформа „Ан блок“ и гост в студиото с екип от Студентския клуб по политология към Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Според Кристиян Стефанов политиката на Пакта измества своя фокус от сдържането на Русия към сдържане на Китай, който се оформя като нов глобален съперник.

„Има сблъсък между съюзниците в Блока за това какво изобщо Съюзът трябва да прави. Правилно се изказа и българският президент: НАТО не е пазар за разпространение на американските оръжия. Американската политика на натиск към Европа за закупуване на повече оръжия и отделяне на повече от брутния вътрешен продукт за това, подронва още повече така или иначе станалият нестабилен съюз. Защото няма ясни цели, няма ясно разбиране какво трябва да се прави – нещо, което го е имало преди 1989г., доколкото всички в Европа са били наясно, че Америка гарантира тяхната сигурност от опонент, който се разбира като застрашаващ, което сега не може да бъде изживяно нито за Китай, нито за Русия“, подчерта политологът.

Кристиян Стефанов каза още, че тези настроения се проектират в тезите на френският президент Емануел Макрон за близки отношения с Русия и избягване на конфронтация с Китай. Той допълни, че на този етап няма предпоставки за създаването на единна европейска армия, каквото иска френският държавен глава, защото Германия не е съгласна с разграничението от НАТО.

Цоня СЪБЧЕВА