Крум Зарков, БСП: Когато не сме в парламента, ние сме при хората

събрание

София. „Когато не сме в парламента, ние сме при хората“, това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков в предаването „Плюс минус“ по Нова ТВ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че мотивите, с които президентът е наложил вето върху промените на Изборния кодекс, са тези, които от БСП са представили по време на дебатите. „Президентът направи това, което се очакваше от институцията – върна за преразглеждане изборните промени“, коментира Зарков. Той уточни, че ветото на президента е частично и че са върнати за преразглеждане 18 разпоредби, сред които са преференцииите и машинното гласуване.
„Дебатите по въпроса за Изборния кодекс са изчерпани – те се състояха преди 10 дни. Ние ги обсъждахме 26 часа“, заяви Зарков. По думите му въпреки аргументите на БСП, ГЕРБ не са отстъпили от позициите си. „Исканията ни, които също включват начина на вземане на решения в изборните комисии, както и правото на обжалване пред ВАС, не бяха удовлетворени“, коментира народният представител. „Нямаха адектвано парламентарно поведение по време на гласуването. Ние взехме решението да излезем от парламента, след като станахме свидетели на издевателстване над парламентарната процедура“, поясни Зарков. „Парламентът трябва да е сцената, на която се играе политическата игра. Вместо в сцена, този парламент се превръща в завеса“, категоричен бе социалистът.
„Излизането на опозиционната партията от парламента е практика, която е позната. Ние не напускаме просто така. Преди десет дни събрахме Националния съвет на БСП и излязохме с декларация. Решихме, че напускаме парламента, докато не бъдат отменени скандалните промени в Изборния кодекс“, обясни Зарков. „Веднъж завинаги трябва да кажем, че царят е гол. Не може непрекъсното да се правим, че не виждаме какво става“, заключи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.