Крум Зарков, БСП: Против сме предложенията на ГЕРБ в Изборния кодекс за ограничаването на възможността за машинно гласуване – ще внесем и наши

София. Против сме предложенията на ГЕРБ в Изборния кодекс за ограничаването на възможността за машинно гласуване – ще внесем и наши. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на пресконференция в централата на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зарков коментира внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс. „Изпълнителното бюро реши, че БСП ще се противопостави много категорично на ограничаването на възможността за машинно гласуване. Машинното гласуване е един от начините да бъдат пресечени някои от най-зловредните практики по време на избори, а именно подправяне на протоколи, грешки при броенето и отчитането на преференции и други. Затова никакъв аргумент за технически трудности не може да важи за закон, който е в сила от 2014 г. Пет години – откакто законът постановява, че трябва да има машинно гласуване във всички секции“, каза още Крум Зарков. Той обърна внимание, че в предложението си за алтернативен бюджет БСП е предложила повече средства за изборната администрация.
„Категорично сме против обаче да заковем в закон „Информационно обслужване“ като единствения възможен доставчик в тези услуги“, допълни още Зарков и обясни, че не може всичко да се затваря в една фирма.
По отношение на електронното гласуване, Зарков обясни, че ГЕРБ предлагат да го пратят в забвение. Той уточни, че с промените в Изборния кодекс ГЕРБ заличават срока за въвеждането му – 2019 г. „Това е груб политически фалш. То разкрива поведението на тази политическа сила, която тъй като я е страх да излезе срещу това, което счита за народната воля, обещава нещо, което знае, че не може да изпъни. От ГЕРБ с тези промени създадоха легитимни очаквания в много хора и особено в нашите сънародници в чужбина“, допълни още заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Зарков коментира и друго предложение в кодекса за заличаване на номерата на партиите в бюлетините. „Едни правила, за да сработят, да бъдат приети и разпознати от обществото им е необходимо време. Това особено важи за Изборния кодекс“, допълни още той.
Според БСП интеграланата бюлетина трябва да остане такава, каквато е. „Ние ще направим до края на седмицата и наши предложения в Изборния кодекс. Големите проблеми пред гласуването в България според нас са други. Ще предложим начин на актуализация на изборните списъци. Ще предприемем също мерки за завишаване на санкциите за онези кметове, които позволяват на адреси, които очевидно са необитаеми да се регистрират стотици потенциални гласоподаватели“, допълни Зарков.
Деница КИТАНОВА