Крум Милев, зам.-кмет на Община Дупница: Реализираме различни инициативи във връзка със символите на града

Община Дупница

Зам.-кметът на Община Дупница Крум Милев, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Господин Милев, Община Дупница реализира инициативата „Цветна Дупница”, какво представлява тя?

Крум Милев: На площад „Свобода“ монтирахме почти двуметрови букви с надпис „Дупница” по примера на много европейски градове. Трябваше да изчакаме да приключи мониторингът на проекта, за да предприемем монтирането. Надяваме се, че по-този начин ще придадем по-красив вид на централната част и особено за гостите на града. Идеята за изписването на буквите беше на кмета на Община Кюстендил Методи Чимев. Тя датира от преди две години, но първо търсихме вариант за най-добро място за поставянето на тези букви. След това избрахме мястото на фонтаните в Дупница, но трябваше да измине 5-годишният мониторингов период по изпълнения проект за градска среда. През месец декември 2017 година този период приключи, след което поръчахме буквите да бъдат изработени. Този надпис вече е монтиран на определеното място.

Фокус: Защо решихте надписът да бъде на български език, а не както е в други градове – на латиница?

Крум Милев: Надписът е умишлено на български език, а не с латински букви, защото имаме наша, родна си азбука и език. С кмета на Община Дупница инженер Методи Чимев  сме коментирали това, той бе категоричен, че надписът трябва да бъде на български език.

Фокус: Оповестихте и още една инициатива, а именно монтиране на една пирамида със символите на Дупница, какво представлява тя?

Крум Милев: Това е пирамида, на която ще бъдат изобразени гербът на Дупница, закрилникът на града – Свети Иван Рилски и Часовниковата кула. Пирамидата ще бъде монтирана на кръговото в града до края на седмицата. 3-метровата пирамида ще бъде изградена във връзка с Националния празник на България – Трети март. Идеята е тя да придаде по-приветлив вид на кръстовището, което е облагородено. В самия проект, когато реализирахме изграждането на кръговото кръстовище, бе заложен подобен монумент. Не са малко хората, които питаха, кога ще запълним тази празнина и имаха основание. Забавихме се, защото обсъждахме няколко варианти – умален макет на Часовниковата кула, статуя на Свети Иван Рилски, триизмерен модел на герба и други варианти. Все пак всичко това  трябваше да бъде свързано с града. В крайна сметка се спряхме на този вариант, който да обедини и трите. Ако времето позволи, монтажът ще бъде в четвъртък, за да може да посрещнем и факела на мира, който ще дойде в Дупница ден по-късно. Дано времето да позволи.

Фокус: Имате ли и други идеи в тази посока?

Крум Милев: Имаме обсъждане с кмета на Община Дупница Методи Чимев, но идеята е по-различна като реализация – в района напарк „Рила“, където и гледката към планината е уникална. Имаме някои виждания, но самата идея не е изкристализирала. Разбира се, няма да се лишим и от предложения на гражданите, ако позволява реализацията й. Към момента обмисляме поставянето на още един надпис, но този път върху тях да бъдат поставени макети на планини, защото от към парка се вижда Рила планина. Другата идея е да поставим надпис „Дупница” на входа от София. Тези варианти предстои да бъдат обсъждани и реализирани.

Венцеслав ИЛЧЕВ