Крум Милев, зам.-кмет на Община Дупница: За първа година обявяваме конкурс за коледна украса в четири категории

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Зам.-кметът на Община Дупница Крум Милев, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Милев, Община Дупница обяви за първи път конкурс за коледна украса, какво представлява този конкурс и какви са изискванията?

Крум Милев: Идеята за този конкурс беше от миналата година, но тази година решихме да го направим. До 12 декември дупничани може да се включат в конкурса за най-красива коледна украса. За първа година община Дупница организира такъв конкурс, а за победителите са предвидени и награди. Общият награден фонд е 1000 лв., а категориите са четири, така, че наградата е по 250 лв. във всяка категория – частен дом, обществена сграда, заведение и училище. Заявка за участие в конкурса се подава в отдел „Култура“ на телефонен номер 0701/ 5 92 46. Комисия ще направи оглед на сградите между 13 и 15 декември. В рамките на три дни експертите ще разгледа на място идеите за празнична премяна на сградите на всички кандидати в конкурса, за да определи коя от тях е най-красива и оригинална, а на 21 декември ще бъдат обявени победителите. Ще бъде оценявана само външната украса.

Фокус: По какви критерии ще се оценяват тези коледни украси?

Крум Милев: Критерият е да е най – наситена и най – естетически издържана коледната украса, става въпрос само за външна украса. Хубаво може да стане и с евтини материали. По принцип трябва да имаме красиви фасади като ходя в съседните държави като гледам така хубави нагласени фасади нали хубави сгради, хубави къщи става приятно.

Фокус: Каква е целта на този конкурс?

Крум Милев: Целта на Община Дупница е да се възроди коледният дух и да се създаде малко по – добра коледна атмосфера в града. Основният движещ момент е не толкова наградата, колкото идеята да съхраним коледния дух. Затова и от Община Дупница ще се погрижим тази година да бъде съвсем различна украсата и на всеки от нас да бъде приятно в тези празници. Призовавам всеки, който може да украси фасадата си, за да бъде приятно и красиво.

Фокус: Започнахте ли украсяването на общината?

Крум Милев: Да, започнахме с украсяването на централна градска част, на 6 декември от 17.30 часа ще се проведе церемония по запалване на коледни светлини. Община Дупница и общинските сгради не участват в конкурса. Ние не участваме като обществена сграда.

Фокус: Община Дупница има традиция в една друга инициатива, а именно поставянето на пощенска кутия за писма до Дядо Коледа, ще я има ли и тази година?

Крум Милев: Да, и тази година ще има пощенска кутия за малчуганите, в която ще могат да пускат своите желание. Традицията е вече за 3 година. На 6 декември, ще бъде поставена във фоайето на общинска администрация и всяко дете от 3 до 14-годишна възраст може да пусне своето желание за детска играчка. На 21 декември, кметът инж. Методи Чимев ще изтегли трима печеливши, на които ще изпълни желанията. Решихме тази година изрично да упоменем детска играчка, защото в досегашните две години в писмата имаше желания като двуетажни къщи, апартаменти, истински автомобили, последни модели мобилни телефони. Нека донесем радост на децата, защото те най-много и искрено се радват на подаръците в Коледните и новогодишни празници.

Венцеслав ИЛЧЕВ