Кръгла маса под надслов „NO-HATE-BG: Заедно в защита на  малцинствата“ се проведе във Велико Търново

Велико Търново. Областният управител проф. д-р Любомира Попова откри дискусия организирана от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, съвместно с Български Хелзински Комитет. Това съобщават от пресцентъра на институцията. В кръглата маса се включиха и кметът на Габрово Таня Христова,  Росица Димитрова, директор „Социални дейности и здравеопазване“  във Велико Търново и др. Кръглата маса се състоя под надслов, „NO-HATE-BG: Заедно в защита на  малцинствата и в превенцията на престъпленията от омраза“. „Благодаря Ви, че тази регионална среща се случва тук и ние сме домакини. Това е поредната ни съвместна дейност с Амалипе и съм убедена, че и в бъдеще ще работим заедно. Само по този начин, последователно и с общи усилия на всички институции ще можем да постигнем целите които сме си поставили. Темата на днешната кръгла маса е изключително актуална. Всички ние сме ставали свидетели на прояви на нетолерантност и омраза и затова нашата обща кауза, като представители на институциите е да се обединим и да намерим начин да се противопоставим на наси    ието и да създадем условия за работа на младите хора и на всички от обществото, за да можем да се развиваме заедно и да намалим напрежението и противопоставянето“, каза областният управител.

По време на  разговора бяха дискутирани теми свързани с престъпленията, подбудени от предразсъдъци срещу групи от населението. Пред участниците беше представен доклад за състоянието на проблема, съставен от Български Хелзинкски Комитет.

Обсъдени бяха и събитията в Габрово от месец април.  По време на дискусията бяха представени актуални конкурси и възможности за подкрепа на дейности, насочени към преодоляване на престъпления от омраза.

Участници в дискусията бяха представители на местни институции – община, МВР, НПО, прокуратура, и религиозни общности. Целта на събитието беше да се установят проблемите в съответните области и да се спомогне за преодоляването им по отношение на уязвимите групи.