Д-р Петър Радушев, БЧК – Варна: Време е да се помисли за законодателни промени, които да насърчат кръводаряването

Кръгла маса по проблемите на кръводаряването „Дари кръв – подари живот“ се проведе във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Форумът бе организиран от Областния съвет на БЧК -Варна с подкрепата на Община Варна и Районен център по трансфузионна хематология. На събитието присъстваха представители на местната власт, неправителствени организации, работодателски организации, Варненска и Великопреславска митрополия, младежи.  „Поводът за организиране на кръглата маса е проблемът с липсата на достатъчно кръводарители във Варна и страната. Има нужда от кръв в България за хората, които имат необходимост. Когато хората чакат пред операционната или в двора на болницата, а роми отиват и си предлагат услугите, като съответно не даряват, а продават кръвта си, това вълнува обществото и институциите“, заяви Илко Раев, председател на ОС на БЧК – Варна. Той припомни, че БЧК е дарила на обществото кампанията „Дари кръв – вземи билет“, която се провежда съвместно  с културните институции и се разраства.

Зам.-председателят на ОС на БЧК – Варна д-р Петър Радушев допълни, че е време да се помисли за законодателни промени, които да насърчат доброволния акт. „Не сме мълчали през годините за проблемите на кръводаряването, но причините са много. Причини, които могат да бъдат социални, икономически, имат своето морално изражение, религиозно изражение. Но проблем има, защото винаги се говори за кръводаряването като един високохуманен доброволен акт, какъвто той отдавна вече не е“, отбеляза д-р Петър Радушев. Според него може да се помисли за законодателни промени, които да насърчат доброволния акт, като например опрощаване на здравните осигуровки на кръводарителя за период от 6 месеца. Това ще облекчи както самия кръводарител, така и работодателя му, защото осигуровките се покриват и от двете страни. От една страна ще се стимулира кръводарителят, а от друга страна ще се стимулират работодателите да насърчават този процес, допълни д-р Петър Радушев. „Неправителственият сектор е от изключително значение за популяризиране на идеята за кръводаряване.  БЧК също прави необходимото, но явно това не е достатъчно. От една страна имаме законодателство, което не е лошо, от друга страна – имаме практики, които показват, че има много сериозни проблеми. Практики, които показват, че кръвта е недостатъчно, че броят на кръводарителите постоянно спада с годините, че се търгува масово с кръв, че не може да се направи планова операция, ако не осигуриш бележка за двама кръводарители. Кръводаряването, като високохуманен, ясен, осъзнат, доброволен, индивидуален акт, вече не е това. Става въпрос за търгуване с кръв и кръвни продукти, за грозно изнудване на близките на пациентите, които се нуждаят от спешни операции и интервенции. Ясно е, че трябва да се търсят мерки. Още през 2002 година ОС на БЧК – Варна предложи да се мисли за законодателни промени, защото тези грозни явления не са от вчера и днес. Например да се помисли за  опрощаване на здравноосигурителната вноска на кръводарителите за определен период. Така хората, които даряват доброволно своята кръв в името на такава кауза, биха могли да бъдат стимулирани“, каза още д-р Радушев.

Участниците в кръглата маса се обединиха около мнението, че е необходима повече просвета за младите хора – в училищата и детските градини да бъдат провеждани разяснителни кампании, за да знаят подрастващите значимостта на кръводаряването. Активно може да се включи и църквата, която да разпространи сред миряните значимостта на доброволното кръводаряване.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА