Кръстьо Дъбов, Зоопарк – Бургас: Около 40% от животните в зоопарка се родиха през 2019-а година

Снимка: АФП

Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с управителя на зоопарка в Бургас Кръстьо Дъбов, за екзотичните представители, които станаха част от голямото семейство на зоопарка през 2019-а година, както и за предстоящите промени през настоящата

Фокус: Г-н Дъбов, кои бяха най-интересните новопопълнения за бургаския зоопарк през 2019-а година?

Кръстьо Дъбов: За нас 2019-а година бе сбъдната мечта. Попълненията бяха много. С нетърпение очаквахме лицензирането на зоопарка, тъй като след него вече можехме да отглеждаме примати, например. Това се случи с помощта на различни зоопаркове от страната и най-вече с помощта на софийския, с който вече сме, мога да кажа, огромни приятели. С тях обменяме много животни. Те ни дадоха тройка лемури, зелена морска котка – това е вид маймуна, по-известна сред децата като Пешо маймуната,само че при нас се нарича Мони. Също така, през 2019-а година при нас се роди бяло кенгуру албинос, получихме черни муфлони от друг зоопарк, а белите вълци имаха потомство. За първи път в България се родиха бели полярни мечета. Много хубави емоции имаше през тази година. При нас никога не е имало бедстващи или гладни животни, стремим се всичко да е перфектно в това отношение. Може би 40% от животните се появиха тук след лицензирането ни, т.е. се родиха през 2019-а година. Освен това, през тази година нашият зоопарк бе избран като място за настаняване на животни, които не могат да бъдат върнати в дивата природа поради човешка небрежност. Бяха настанени 4 сърнички, ушати сови и 6 щъркела, които са получили нелечими травми и поради това не могат да се върнат в дивата природа. При нас се чувстват много добре и се надявам тази година да имаме и потомство от сърничките. Тук, в зоопарка, всеки ден се събуждаме с надеждата, че постоянно нещо се случва и някой се ражда. Това е един стимул – всеки ден чакаме нещо ново и интересно.

Фокус: Лесно ли съжителстват и обуват различните животни помежду си?

Кръстьо Дъбов: Ние нямаме много смесени експозиции, макар че основно това е идеята – всеки един зоопарк да има такава смесена експозиция, в която да има животни от различен тип. Няма се предвид тревопасни и хищници на едно място, разбора се, а видове, които просто не си приличат. В момента имаме двойка африкански щрауси и очакваме през месец март да дойдат и зебри – те ще бъдат заедно в една смесена експозиция на територията на около 3 декара, защото в саваната в Африка съжителстват по същия начин. Такива смесени експозиции има малко в нашия зоопарк, но все пак са факт. Имаме остров, на който има лебеди, гъски и патици – различни водоплаващи. На всяко едно животно се стараем да създадем максимум добри условия – като площ, като хабитат, близък до този, който те обитават и най-важното –иска ни се колкото може повече да има контакт между хората и животните. Площта, с която разполагаме  е доста голяма – около 100 декара, а в момента са застроени около 38 декара,  затова планираме да облагородим друга площ от около 30 декара, в която за няколко години, дай Боже, да можем да направим една експозиция с различни видове животни. Идеята е там нашите посетители да могат да влизат и да общуват директно с животните. Във връзка с общуването, доскоро нашият зоопарк беше само с квадратни клетки, докато сега се опитваме да го разчупим максимално – на отделни площи и хабитати. По този начин всеки посетител ще  може да се докосне до животните – това е много по-добър тип преживяване, на съвсем друго  ниво.

Фокус: Какво още да очакват посетителите през 2020-а година?

Кръстьо Дъбов: В момента сме пред завършване хабитата на вълците. По мое мнение, вълчицата е бременна и до месец –два можем отново да очакваме бели вълчета. Идеята ми е да социализираме едно или две от тях. Под социализиране нямам предвид да го дресираме, а да бъде в контактна зона с посетителите. Те да имат възможност да го погалят или да се снимат с него. Другото, което в момента правим, е една волиера за големите котки – сервал или каракал. Сервалът е вид топлолюбив рис, а каракалът е степен рис, също много красив. Предполагам, че една такава двойка до 2-3 месеца ще успеем да доставим в нашия зоопарк. Ние всяка пролет сме пълни с изненади. Като започнем с понитата, вълчетата, носатите мечета, миещите мечета – абсолютно всички животни се зареждат с потомство. Освен всичко, за това лято мислим да направим атракции за туристите и отстъпки, за да стане мястото по-привлекателно за тях. Доста идеи имаме, единственото, което ни липсва, са средства. Всичко в зоопарка сме направили със собствени, не ползваме фондации или дарения и в крайна сметка се получава нещо наистина интересно.

Фокус: А първо бебе има ли в зоопарка за 2020-а година, или очаквате поколението на белите вълци?

Кръстьо Дъбов: От два дни бялото кенгуру албинос – Снежанка, която преди 4 години роди бяло бебе, очакваме всеки момент да създаде поколение отново. Новината не е голяма, тъй като тя всяка година е бременна, но не всяка година ражда бяло албиносче. Бай Боже, тази година пак да бъде такова. Освен това, имаме и яйца от емутата – те също станаха сензация в социалните мрежи през 2019-а година. Те снасят яйцата си през зимния период –месец януари, защото през това време в Австралия е лято и независимо, че те се намират в студената зима в България, биологичният им часовник им подсказва, че е време за снасяне. Затова всяка сутрин,  много рано, започваме да обикаляме с фенерчетата, за да проверим дали не са снесли, защото в противен случай яйцата могат да замръзнат.

Мария ПОПЧЕВА