Кръстьо Дъбов, собственик на зоопарк: Община Бургас асфалтира паркинга на зоопарка, вече има и автобусна спирка

Една от най-големите в Европа ферми за птици, се намира на територията на община Бургас. С годините той се разви и вече функционира като зоопарк. Вече има много редки видове животни, екзотични птици и дива природа. По темата Радио „Фокус“ -Бургас разговаря със собственика на обекта Кръстьо Дъбов.

Фокус:  Г-н Дъбов, каква е историята на зоопарка?

Кръстьо Дъбов: До преди няколко години бяхме фермата за пауни. Прочухме се, защото се оказа, че най-голямата колекция от  Европа и Азия е при нас –  26 вида пауни. Започнаха да идват туристи. После получихме и подкрепата на Община Бургас, а също и уверението, че можем да бъдем Зоопарк – Бургас. Така в последните няколко години се развиваме като зоопарк. Даже в момента очакваме лицензиране.  Освен пауните, има около 300 птици. Имаме и близо 70 вида птици и животни.

Най-интересното е, че запазена марка на нашия зоопарк е белия цвят. Стараем се да има много екзотични животни, каквито не могат да видят другаде. Например белия полярен вълк, който е единствен в България, платинени лисици и много други.

Стараем се да живеят в нормални условия, близки до природните. При нас е табу бетонът например. Няма и асфалт, навсякъде се движим по естествени настилки, за да се чувстват добре и животните, и птиците.  Осигуряваме им условия, близки до дивата природа.

Фокус: Какви ще са попълненията за новия сезон?

 Кръстьо Дъбов:   Някои от тях вече пристигнаха. Преди години започнахме с бяло кенгуру албинос, което в последствие роди рожба албинос. Тогава казаха, че това е поличба за късмет.

Екзотични животни и птици пристигат постоянно. От скоро имаме 2 птици от Холандия – коронован жерав. Изключително красиви птици, които чакахме цяла година да се излюпят. Почти са оцветени, но когато се оцветят напълно стават нещо удивително красиво. Очакваме и много други животни.

Когато получим лиценза за зоопарк очакваме да има и от така наречените големи котки – рисове, каракали, защо не и тигри. Засега това са само мечти, но мечтаем умерено.

Зоопаркът е в развитие. Разполагаме с над 100 декара площ и всеки месец предлагаме нещо ново.

Фокус: Колко най-много посетители сте посрещали?

Кръстьо Дъбов:   Най-много хора идват около 24 май, когато посетителите са предимно групи от ученици. Разполагаме с детски кътове и това ги привлича. Идват и много туристи. Но статистика колко човека са минали през съответния ден не водим.

Община Бургас много ни помага в областта на рекламата, благодарение на нея вече има асфалтиран паркинг и път до него. Направиха и автобусна спирка „Зоопарк Бургас“, което е изключителна подкрепа за нас. В началото на лятото очакваме лиценза.

Фокус:  Издръжката на кое животно е най-скъпа?

Кръстьо Дъбов:  Храната на седем елена е колкото на един вълк. Само че вълците ядат месо, а елените различни растителни продукти. Всяко животно си има специфика, но имаме много приятели, които ни помагат.

Засега най-голям е разходът за вълците – разходната норма е 3, 5 кг на месо на ден на вълк, като трябва да им осигуряваме и разнообразна храна.

Веселина НИКОЛОВА