Кръстю Кръстев, Драматичен театър – Пловдив: Над 50 000 зрители са посетили представленията на театъра от началото на годината, последният сезон е повече от успешен

снимка: Драматичен театър - Пловдив

Кръстю Кръстев, директор на Драматичен театър – Пловдив, в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив за постигнатото от театралната трупа през последния сезон и за бъдещите планове на културната институция:

Фокус: Как премина театралният сезон за Драматичен театър – Пловдив през вашите очи?
Кръстю Кръстев: Смея да твърдя, доста успешно. През изминалия театрален сезон имахме добри представления, добри отзиви на публиката за тях, както и добри приходи. Всичко при Драматичен театър – Пловдив се случва така, както е в нашите планове. Това е работата ни и ние гледаме да си я вършим добре. За първите шест месеца на тази година, тоест за полусезон, Драматичен театър – Пловдив е посетен от над 50 000 зрители, като приходите са около 600-700 000 лева. През полугодието трупата на пловдивския театър е изиграла над 150 представления на сцените в града и по цяла България. Нашият репертоар включва над 25 постановки, над 25 различни заглавия, които играхме миналата година. Някои от тях повече или по-малко, други пък по-стари, които публиката харесва и още иска да гледа. Някои от новите заглавия, които направихме в началото на годината са  „Анна в тропиците“, „Двама на люлката“, „Да се провреш под дъгата“, „Дани и дълбокото синьо море“ и „Великденско вино“. Общо 6 нови представления излязоха от началото на 2017 година. Сега работим по ново представление с един изцяло руски екип – режисьор, сценограф, балетмайстор, художник, композитор и други. Правим едно наистина руско представление. В Драматичен театър – Пловдив се опитваме да покажем различни естетики, различни направления, различни жанрове на съвременния театър. Много ни е любопитно как и по какъв начин мислят хората, които идват да правят постановки тук. Работихме и с представител на Американската театрална школа, с български корени. Любопитни сме да видим какво прави света и къде се намираме ние в него.
Фокус: Предполагам, че Камен Донев продължава да бъде един от любимците на театралната публика и като цяло явление за българския театър?
Кръстю Кръстев: Без съмнение, Камен Донев е европейско явление. Говорихме с руски екип, който беше на представление на актьора и те бяха възхитени. Казаха, че няма подобен актьор в Русия, който по този начин да може да представи красотата на словото, правейки грандиозен спектакъл. Камен Донев е „върха на сладоледа“ в българския театрален живот и ние сме щастливи, че работи именно с нас.
Фокус: Дава ли се сцена за изява на младите театрални таланти или се залага на вече утвърдените актьори през последните години?
Кръстю Кръстев: Напротив. През тази и миналата година при нас дебютираха няколко млади режисьори. Двама от тях направиха дипломната си работа в Драматичен театър – Пловдив. Има и нови млади актьори, които тепърва ще станат част от театралната трупа. Ние се оглеждаме навсякъде и забелязваме младите хора, които имат възможност, тоест талант, желание и идея за правене на театър. Младите са бъдещето на българския театър. Мога да кажа, че те много добре се интегрират в нашата трупа, която според мен е една от най-добрите и от подредени трупи в България. Радостен съм, че има много желаещи, които искат да работят с нас. Всичко това е благодарение на пловдивската публика, която показа и продължава да показва, че е една от най-компетентните и знаещи публики. Публика с вкус.
Фокус: И най-обичана от гостуващите театрални трупи…
Кръстю Кръстев: Да, това вече е известно навсякъде в България. Всички идват тук в Пловдив, за да премерят възможностите си и да се насладят на разбиращата ги публика. Прекрасно е да играеш пред хора, разбиращи от театър и от случващото се пред тях.
Фокус: Успешна ли е взаимовръзката между театър, телевизия и кино? Много от актьорите, участващи в хитови български продукции, са започнали своя професионален път именно от театралните сцени. Хората коментират, че в телевизията актьорите „много театралничат“ и „преиграват“. Какъв е вашия коментар?
Кръстю Кръстев: Със сигурност е успешна връзката между театър, телевизия и кино в България. Няма как да бъде иначе. Естествено, че театърът и телевизията са различни като направа и изкуство, но имат един общ генезис. Телевизията и киното не могат без актьорите, които упражняват своите възможности в театъра и са априори театрални актьори. Смятам, че българският театър, телевизиите и продукциите на телевизиите стават все по-добри и все по-качествени. Въпреки, че сме много взискателна публика, ние трябва да изречем онова, което казват хората за нас, защото така е най-правилно. Народът и почитателите казват, че българските артисти са много добри. Нещата, които се случват в България по посока на театралното изкуство вървят все по-нагоре и нагоре. Това не е само мое мнение. Ние работим с много гости от различни части на Европа и света, като те имат много добро отношение към случващото се в българския театър. Даже са повече от изненадани. Те четат нашите вестници и списания, гледат изказвания във връзка с това, че българският театър „лъкатуши“. Да, така е, но в същото това време върви и напред, а това трябва да го признаем.
Фокус: Да припомним имената на някои от българските театрални и телевизионни актьори, които са започнали професионалното си развитие и са се утвърдили на сцената на Драматичен театър – Пловдив.
Кръстю Кръстев: Те са изключително много. В трупата на Драматичен театър – Пловдив са се утвърдили режисьорите Крикор Азарян, Любен Гройс, Христо Христов, Младен Киселов, Иван Добчев, Николай Ламбрев, Юлия Огнянова и много други. Тук професионалния си път са започнали актьорите Цветана Манева, Златина Тодева, Мимоза Базова, Мария Стефанова, Кристина Янева, Невена Калудова, Катя Паскалева. Също Стефан Данаилов, Тодор Колев, Мариус Донкин, Руси Чанев, Явор Милушев, Венцислав Янков, Христо Мутафчиев, Георги Русев, Методи Андонов и още, и още. Сега се радвам, че млади и по-възрастни актьори от трупата на театъра в Пловдив са редовно канени да участват в големи продукции и се представят изключително успешно в тях. Ние сме щастливи с нашата трупа и с нашите актьори, които към момента са 24.
Фокус: В аванс – какво предстои през следващия театрален сезон? Подготвят ли се нови постановки, с какво Драматичен театър – Пловдив ще изненада почитателите на театралното изкуство?
Кръстю Кръстев: Ще започнем новия сезон с откриването на фестивала „Сцена на кръстопът“ и три нови постановки. Едната е „Момчето от последния чин“ на режисьора Крис Шарков. Следващото заглавие е „Вишнево сладко по руска рецепта“, което правим в момента. Хубавото е, че „Анна в тропиците“ също стартира като ново заглавие в сезона. Веднага след това с Камен Донев, като режисьор,  правим неговата пиеса „Работно време“. Това също е едно много любопитно заглавие, за което имам огромни надежди. Надявам се, че пловдивската публика, а и не само тя, ще бъде щастлива с това заглавие. След това предстоят още изненади за любителите на театралното изкуство, сред които спектакъл с Диана Добрева. Ще продължим работата и по идеите, които развиваме от няколко години.  Може би ще направим „Камбаната на Деко“, което ще бъде ново заглавие в следващия сезон на Драматичен театър – Пловдив. Предстоят много любопитни заглавия и интересни инициативи. Ние се подготвяме и за големия форум в следващата и по-следващата година в Пловдив, който всички очакваме и се надяваме да бъде празник на световната култура. Ние трябва да се представим достойно през 2019 година, когато Пловдив ще бъде културна столица на Европа.
Радвам се, че пловдивчани знаят за Драматичен театър – Пловдив и имат нужда от него. Удоволствие за нас е да работим за всички любители на театъра. Публиката знае, че държим на нея и не я подценяваме в никакъв случай. Искам да им благодаря, че ни имат доверие и да знаят, че то е взаимно и споделено.
Тони МИХАЙЛОВ