Кулинарни умения и екскурзоводски беседи представяха ученици от различни училища в Търново в рамките на Европейската седмица на професионалните умения

Велико Търново. За трета поредна година най-голямата професионална гимназия в областта е част от Европейската седмица на професионалните умения. ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“  е първото българско училище, регистрирано на интерактивната карта на инициативата, съобщават от школото.

„Професиите в туризма“ бе заглавието на креативния лагер, провел се в Търново. Участници в него бяха учениците от основните училища „Бачо Киро“; „Димитър Благоев“; „П. Р. Славейков“; „Св. Патриарх Евтимий“ и детските градини – „Първи юни“ и „Слънце“.   „Уменията на бъдещето“ бяха атрактивно представени от д-р Марта Николова, старши експерт по организация на средното образования от Регионалното управление на образованието.  В предварителната онлайн регистрация, всеки участник заяви желанието си в кой от панелите ще работи – „Ресторантьори“ или „Екскурзоводи“. Шестте екипа „Ресторантьори“ отваряха „Вкусната черна кутия“. Във всяка бяха продуктите, от които трябваше да направят вкусотия, а върху кутиите имаше надписи – „Земя“, „Азия“, „Модерен цвят“, „Витамини“, „Сезони“, „Рафаело“. Дванадесет ученици от XI „г“ клас, специалност „Ресторантьор“ бяха ментори на отборите. По време на триминутните презентации екипите обясняваха имената си и полезността на продуктите, които са използвали. И нищо, че е лагер, имаше и жури. Доктор Светлана Моминска от РЗИ – Велико Търново и инж. Божия Михайлова от ПГ по туризъм „Д-р В. Берон“ оценяваха ресторантьорските екипи. Усмихнати и със сертификати за „Най-добър екип“; „Най-усмихнат екип“; „Най-сръчен екип“; „Най-добра презентация“; „Креативност“ и „Иновативност“ си тръгнаха участниците в панел „Ресторантьори“. Екскурзоводите трябваше да представят мини екскурзоводска беседа в рамките на три минути за старите столици на България – Плиска, Преслав, Велико Търново. Ментори на екипите бяха шест момичета от X „в“ клас, специалност „Туристическа анимация“. Техните презентации бяха оценявани от Борислав Йорданов, управител на ТИЦ „Царевград Търнов“; Соня Петрова от Регионален исторически музей и Снежана Стефанова от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“, учител по екскурзоводство. И отново усмивки, и отново сертификати за „Най-добър екип“; „Най-добра презентация“ и „Най-усмихнат екип“.

Инициатор и организатор на поредния креативен лагер е учебната компания Boyar dreams с ръководител инж. Славка Проданова.