Курсове с гимнастика за бременни организират в търновската болница

Велико Търново. Курсове с гимнастични занимания за бременни организират във великотърновската болница. Отделението по акушерство и гинекология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ е едно малкото в страната, в които се провеждат подобни занимания. Мирела Дончева, пиар на лечебното заведение подчерта пред Радио „Фокус“ – Велико Търново, че дейностите са насочени основно към жени, които са в последния триместър от бременността си.

Гимнастиката, стартира пилотно в началото на декември, като заниманията води стажант- акушерката от Филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново Йоана Браткова. Тя е и дългогодишен кинезитерапевт.

Вече година фитнес  топките се използват в родилната зала на отделението, но по думите на акушерка Любка Кръстева, е необходимо бъдещите родилки, предварително да бъдат обучавани, тъй като това помага и за преодоляването на психологическата бариера, постъпвайки в родилна зала.

Специалистите съветват бъдещите майки да подобряват двигателната си култура по време на цялата бременност и напомнят, че това е много полезно както за тях, така и за бебетата.

Луиза ТРАНЧЕВА