„Кухня без граници” през втория ден на фестивала „Гергьовден”

       Освен изпълненията на самодейните състави, акценти в X-тото издание на Международния фестивал, който се провежда в село Антимово, бяха кулинарна изложба и състезание по готварски умения между българи, румънци и сърби. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от общината.  Кметът на Община Видин Огнян Ценков и днес приветства участниците, като подчерта, че всички присъстващи са обединени от любовта към народното творчество, към традициите, към културното наследство на нашите прадеди. „Различното този път е, че ще наблюдаваме състезание между отбори от България, Сърбия и Румъния, а в съпътстващата кулинарна изложба участват над 20 групи от различни организации и читалища от трите държави. За да се осъществи тази идея, голям принос има г-жа Кармен Стаделхофер от град Улм, Германия, която е инициатор и съосновател на международната асоциация „Дунавски мрежи за Европа“ (DANET). Искам да й поднеса специалните си благодарности, с надеждата да продължим успешно нашето сътрудничество и в бъдеще” – каза видинският кмет и пожела отлично представяне. Германската гостенка изрази удовлетворението си, че присъства на такова събитие: „Радвам се, че днес съм сред вас на това изключително интересно международно състезание, за да готвим заедно и споделим храната помежду си”.

След официалната част Ценков, заедно със заместник-кмета Венци Пасков, г-жа Стаделхофер, с кмета на Антимово Северин Петров и други гости, разгледа кулинарната изложба, наблюдава с интерес състезанието по приготвяне на хляб и агнешки специалитети между българи, румънци и сърби под наслов „Кухня без граници”, разговаря с всички участници и си направи снимки за спомен. За кулинарния фестивал организаторите бяха поканили и популярния в цяла България Ангел Ангелов с „Юнашкия тиган”.

Въпреки дъжда, хората се наслаждаваха на изпълненията на самодейците и обикаляха щандовете с майсторски приготвени гозби, опитаха вкусна баница и антимовско вино, пиха кафе, варено на пясък и се забавляваха истински.