Кънка Витова, спортен клуб „Пауталия спорт”: Община Кюстендил помага изключително много за развитието на спорта за хора със зрителни увреждания

снимка: Община Пловдив

Председателят на спортен клуб за хора със зрителни увреждания „Пауталия спорт” Кънка Витова, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожи Витова, каква е историята на спортния клуб за хора със зрителни увреждания в Кюстендил?

Кънка Витова: Спортен клуб “ Пауталия спорт“, който е за хора със зрителни увреждания, основахме още през 2005 година и още през 2006 година започна да функционира неговата дейност като главно с финансовата подкрепа на Община Кюстендил. Вече 11 години развиваме спортовете за хора със зрителни увреждания. Тъй като нашата федерация е многоспортова, членуваме във федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“, ние развиваме също различни видове спорт. Това са шахмат, спортен риболов, спортна табла, шоудаун, стрелба с лък, лека атлетика, също имаме във федерацията канадска борба, но ние за сега не участваме в канадската борба. Това са основно спортовете, които нашият спортен клуб развива и участва във всички състезания, които нашата федерация организира. Нашата дейност се дължи главно благодарение на Община Кюстендил, на финансовата подкрепа на Община Кюстендил и не само финансова, и поради тази причина сме едни от водещите спортни клубове в нашата федерация, едни от малкото клубове, които провеждат всяка година по две състезания , национални – на националния спортен календар на федерацията, благодарение на това, че се включват в общинския спортен календар. Това са шахмат и спортен риболов беше преди две – три години, сега е шахмат и стрелба с лък. Ние в тези спортове сме новатори в някои отношения във федерацията. Нашето отборно състезание по шахмат се прави точно по правилата на шаха, играе се на четири дъски, което вече не навсякъде се прави за съжаление и стрелбата с лък за хора със зрителни увреждания – ние сме така да се каже ветераните в този спорт. До сега той се е упражнявал в две категории , но се упражняват мъже и жени в смесена Б1 и  Б2 категории, независимо мъже, жени, се разделят само по зрителни увреждания. Тази година за Купа България  ще правим състезания по спортна стрелба, ще разделим отделно да стрелят мъжете, отделно – жените, което за нашата федерация ще бъде за първи път, провеждане на това състезание в този вид .

Фокус: С какви условия за тренировка и упражняване на тези спортове разполагате?

Кънка Витова: Имаме условия за развитие на тези спортове. Шаха и таблата тренираме в клуба на слепите на площад  „Велбъжд“ павилион 4, който е даден от Общината на ТСО – то , а ние, спортния клуб,  си имаме клуб на  стадион „Осогово“, където се играе шоудаун, освен това стрелбата с лък са ни разрешили. Спечелихме един проект,по който всяка събота и неделя имаме с треньор тренировки. Шест месеца са ни разрешили да тренираме в лекоатлетическата закрита зала, условията са много добри. Условия имаме за трениране за всички наши спортове, които упражняваме.

Фокус: Колко участници активно спортуват в клуба?

Кънка Витова: Активно спортуващи имаме около 30 човека във всички видове спорт.

Фокус: Какво Ви накара да създадете този спортен клуб?

Кънка Витова: Когато създавахме този спортен клуб, го създадохме точно с тази цел, хората ни да имат възможност, имаше желаещи да играят шахмат, имахме добри шахматисти, имахме хора, които искаха да се включват във видове спорт, които други клубове вече бяха започнали да развиват и имаше желаещи хора, и решихме да им създадем условия, за да могат да реализират желанията си за спорт, защото те все пак са със специфични възможности и не могат да участват толкова изявено и да реализират себе си в средата на нормалните спортисти и оттам решихме да учредим нашия спортен клуб и станахме едни от учредителите на  нашата федерацията за хора със зрителни увреждания, за да имат възможност хората със зрителни увреждания в собствена среда да реализират своите възможности във всеки спорт, в който имат желание и възможност да развиват.

Венцеслав ИЛЧЕВ