Кънчо Стойчев: Малко вероятно е правителството да рухне по външни причини, освен ако не се самосвали

Кънчо Стойчев, социолог, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Емил Димитров с прякор от годините му на началник на Агенция „Митници“ Ревизоро е издигнат от управляващата коалиция за министър на околната среда и водите. Номинацията накара коментатори да се запитат за късата резервна скамейка на управляващите. Фабрика на 9-ти септември ли си купува бъдещият екологичен министър? Следва анализът на социолога Кънчо Стойчев. Господин Стойчев, смокиновото листо на управляващата коалиция ли е номинацията на Ревизоро за еко министър?

Кънчо Стойчев: Във всички случаи това е решение, което е необходимо да бъде взето бързо и без достатъчно премисленост по разбираеми причини. Страната влиза в съвършено нов етап. Първият арест е на действащ министър, друг въпрос е, какво ще се изкаже съдът по-нататък и т.н. Но така или иначе имаме ясен казус и ясно действие от страна на прокуратурата. Задава нови времена в страната и ако се опитваме да четем ситуацията, както сме я чели досега, ще сгрешим, защото действително ситуацията е съвършено нова. Апропо все по-трудно ще става да бъдат намирани министри, защото ако ние имаме една прокуратура действена по начина, по който виждаме, то това да бъдеш министър вече не е просто декларация, а е огромна отговорност. Така че управляващите трябваше да вземат бързо това решение, управляващата коалиция, но аз не бих избързвал с коментар. Аз мисля, че ще бъдем свидетели на още решителни действия от страна на прокуратурата, те са закъснели да, години наред, десетилетия наред прокуратурата като че ли нямаше своето необходимо място. Истината е, че господин Цацаров успя да изгради много авторитетна, много силна, свръхсилна институция и господин Гешев наследи такава изградена силна авторитетна институция, която започва и да действа в самото начало на годината. Така че очакват ни нови неща, който се опитва да мисли по аналогия, ще сгреши.

Водещ: Това означава ли, че ни предстои да видим още една екзотична министерска номинация?

Кънчо Стойчев: Вижте, скандалът няма да се реши, говоря с Перник, с водата и в цялата тази сфера, включително с чистотата на въздуха, с боклуците, да не чета целия списък, който всички знаем добре, с един арест. Нещата са много по-взаимно свързани и този арест ще повдигне въпроса за отговорността на много, много места. И ще започне, човешкото съзнание така е устроено, ще започне да сравнява. Аха, този го арестуваха за това, а за онези безобразия какво става? А онези, онези… Тоест това води след себе си спирала. Затова в такива моменти най-важна е мярата на действието и докъде се стига. Посоката е правилна, но мярата трябва да бъде десет пъти премерена и наистина, когато се тръгва в тази правилна посока, да се мисли за достойнството на всеки човек, за достойнството на всеки министър. В крайна сметка дали съгрешил или не съгрешил, всеки министър изпълнява обществени функции и ние сме длъжни да се отнасяме с уважение към хората, които изпълняват обществени функции.

Водещ: Господин Стойчев, доколко е вярна направената от лидера на БСП диагноза, че Борисов сменя резервните гуми на автомобил, чийто двигател на работи?

Кънчо Стойчев: Силна метафора, запомняща се метафора. Не бива да подценяваме господин Борисов. Аз не бих казал, че машината на господин Борисов не работи. В случая машината на господин Борисов е България. Да – България изобилства от проблеми и почти няма сфера, със сигурност може би няма сфера, в която да не мога да назова три, четири важни проблема. Но всъщност това е част от всяко управление. Дълбоката истина е, че има принизяване на ролята на институциите, има занижена институционалност на страната, която неминуемо води до такъв тип проблеми. Всъщност всяка по-силна власт занижава ролята на институциите. Но занижаването на ролята на институциите има своята цена и ние я виждаме с последните случки тази цена. Така че ще се върна на това, което казах преди малко – балансът в този случай е ключовият. Когато има нарушаване на баланса, проблемите просто се увеличават десетократно.

Водещ: След екологията – дали няма следващите бомби да изгърмят в здравеопазването, в енергетиката, в транспорта? Свидетели сме тези дни на пукащи се циреи в тях?

Кънчо Стойчев: Истината е, че ефективността на обществените структури в България е много ниска, ефективността на разхода, начина на харчене на парите е много нисък и ще дам пример за метафора: така, както са спукани тръбите на ВиК и казват, че губим 60 или не знам си колко процента от водата, за съжаление тръбите на българското управление не от вчера и не от днес, са с много висока степен на загуби по преноса. Навсякъде има преразход, навсякъде има неефективност и аз съм напълно убеден, че при затягане, при контрол и при възстановена институционалност със сигурност ще говорим за ефект от няколко милиарда лева, които могат да бъдат върнати в правилната посока. За малка България няколко милиарда лева е значителна сума, тя може да реши много проблеми. Така че това, което можем да си пожелаем – затягането на контрола, въвеждането на закона в действие да бъде насочено именно в посоката – увеличаване на ефективността на публичния разход и запушване на течовете.

Водещ: През тази година дали ще се срине правителството и в крайна сметка дали премиера няма да хвърли кърпата?

Кънчо Стойчев: Това правителство може да се срине само по вътрешни причини, тъй като ние минахме миналата година цикъл на два избора и чисто формално погледнато – те са спечелени. От друга страна, догодина имаме парламентарни избори. А от трета пък страна, имаме много силна и действена, активна опозиция, която обаче не е припознавана като алтернатива на управлението. В този смисъл след като имаме стабилизирано от два избора управление и същевременно неубедителна като алтернатива опозиция в съзнанието на хората, единственият шанс правителството да се сгромоляса е по вътрешни причини. Било то поради разрив в коалицията, което също не ми се вижда толкова опасно възможно, толкова доколкото съставът на настоящия парламента е такъв, че могат да бъдат постигнати и други математически мнозинства. Които по принцип не са желателни, но когато става дума за изкарване на още една година, са работещи обикновено навсякъде по света. Така че моето мнение е, че малко вероятно е правителството да рухне по някакви външни причини, освен ако не се самосвали.

Водещ: А ако трябва да се направи ново парламентарно мнозинство, което да закрепи правителството, то от кого ще бъде?

Кънчо Стойчев: Не бива да се гадае така на боб, но ние знаем, че в годините на този мандат много пъти в парламента са имали така наречените динамични мнозинства или тематични мнозинства. В различни случаи, в различни комбинации. Знаем и кои са участниците в този парламент и лесно може да се сметне с какви гласове може да бъдат постигнати необходимите 121 гласа подкрепа.

Водещ: Тоест основния играч е ДПС, нали?

Кънчо Стойчев: Безспорно ДПС е основен играч и ДПС взема по-често критична позиция, но тя е по-скоро гласово изразяване някакво, отколкото вземане на действия. Лично аз не очакваме ДПС да торпилира това правителство, просто защото едва ли това е в интереса на ДПС в момента. ДПС е изключително стройна и прагматична партия и аз не мога да разчета интерес. Интерес означава ДПС да види по-добра конфигурация, очевидно не вижда по-добра конфигурация, колкото и да е критична към настоящата конфигурация.

Водещ: Управляващата коалиция до кога ще успее да се задържи, балансирайки върху невъзможното?

Кънчо Стойчев: Доколкото виждам, те са решени да оцелеят с изборния цикъл, до редовните парламентарни избори, които знаем, че са след година и половина, по закон и по Конституция. На въпроса ви могат ли те да изкарат още година и половина, отговорът ми категорично е да, могат. На въпроса ви лесно ли ще ги изкарат тези година и половина, отговорът би бил – не, няма да бъде лесно.

Водещ: А ще ги изкарат ли, е реалистичният въпрос?

Кънчо Стойчев: Моята прогноза е, че ще ги изкарат. Трудно, но ще ги изкарат, освен ако не се стигне до момент, при който става толкова трудно, че печелиш от това да хвърлиш кърпата, да занулиш брояча и да започнеш отново. Ако стане толкова трудно, ние сме го виждали, Борисов има техниката да слиза и да се качва.

Водещ: В такъв случай вотовете на недоверие, както и този, който се задава за екологията и боклуците, каква роля играят?

Кънчо Стойчев: Изключително позитивна роля играят, защото всъщност това е самата тъкан на демокрацията, това е ролята на опозицията. Много хора казват – ама защо трябва вот, като той е обречен? Не е така. Един вот на недоверие концентрира вниманието дни и седмици върху важен проблем, това е част от решаването на проблемите. Така че ние трябва да гледаме на вотовете на недоверие като на много важен механизъм за подобряване на нашия живот и за преодоляване на проблемите, независимо от това дали те минават или не минават. Да, очевидно е, че огромната част от вотовете на недоверие в целия свят не минават. Но те са съставна част именно от процедурата на дискусия и на дебат в едно общество.

Водещ: Както ви разбирам, господин Стойчев, вие не прогнозирате предсрочни избори?

Кънчо Стойчев: Към днешна дата аз не прогнозирам предсрочни избори. Пак казвам, трябва да престанем да правим аналогии с миналото. Случката, която се случи – арестуван действащ министър от управляващото правителство, от управляващите, е безпрецедентна в България. Бих добавил, че тя няма да бъде изключение, не бива да гледаме на нея като на някаква екзотика – случило се веднъж и повече няма да го видим. Напротив, заявката на новия главен прокурор е друга и съм убеден, че ние ще видим изпълнена такава заявка. Тоест влизаме в нови времена и не бива да мислим само по аналогия. В момента, в който започне да се изпълва един от най-големите дефицити в българското общество, а това е дефицит на справедливост, обстановката ще се промени. Пак казвам, с уговорката, че каквото и да се прави в тази посока, трябва да се уважава целостта на личността, живота и здравето на хората, независимо дали са виновни или не, и личността да не бъде унижавана. Тоест разследвания да, оставки да, но много внимателно след това трябва да се пипа, за да не стигнем до ситуацията, когато просто с пушка ще търсим някой да става министър. Защото в момента, в който ние направим обратна селекцията, негативна селекция, то просто ще получаваме министри, които са безмълвни гайки и това няма да подобри управлението в България. Трябва да бъде преследвана властта, те трябва да бъдат наказвани, но това е много деликатен и фин процес. Знам, че много хора се радват – ето, този арестуваха, онзи вкараха зад решетките, този търка пейките и наровете. Не бива да изпитваме радост от това, трябва да бъдем много внимателни в това отношение, пак казвам, преследвайки повече и повече справедливост в обществото.

Водещ: Изкупителна жертва ли е Нено Димов?

Кънчо Стойчев: Донякъде да. Защото той е първият, а когато си първи, винаги има и такъв характер на изкупление. Аз искрено се надявам, че компетентните органи много скоро ще освободят този министър. Не, че ще се прекрати разследването. Разследване трябва да продължи, съдът трябва да се произнесе. Но едва ли е необходимо в този момент неговото физическо задържане. Той получи страшен удар, Бог да ги пази всичките наистина, и не бива повече да получава удар, трябва просто съдът оттук нататък да си свърши работата.

Водещ: Зрелищното му задържане и престоят в следствения арест няма ли допълнително да запалят фитила на тази кръвожадна мъст за жертви сред елита? И това не е ли опасността в цялата ситуация?

Кънчо Стойчев: Точно това е балансът, за който говоря. Ние трябва да намерим онази средна линия, масирана линия, при която хем сме непреклонни в търсенето на справедливостта и на наказването на грешките или на престъпленията, или каквото е извършено там, същевременно да запазим човешкото достойнство, човешката личност, и особено да избегнем ситуация, при която продължаваме да ненавиждаме, само и само да мразим елита си. Не, ние не можем да бъдем нормална страна без политическа класа, ние не може и не бива да мразим цялата си политическа класа, ние не може и не бива да мразим всичките си министри. Ние трябва да им търсим сметка, прокуратурата трябва да бъде действена, което виждаме, но в крайна сметка трябва да запазим и уважение към хората, които би трябвало да работят за всички ни. Този баланс е много важен. Другото е – тръгваме по куха риторика, която видяхме в Румъния какво се случи – една прокурорка, при която започнаха масовите арести. Арестуваше се за нищо и хора влязоха в затвора за нищо. И в крайна сметка аз не виждам някакво подобрение в Румъния от всичко това, освен хвърляне на трупове на кръвожадната тълпа. Не бива да бъдем елементарни като българи. Трябва да се борим за справедливост, но не по елементарен начин.

Водещ: Е да, но въпросната прокурорка сега вече е европейски прокурор. И мисля, че е много заразителен примерът, от гледна точка на кариерното развитие.

Кънчо Стойчев: Става дума точно за това, което казахте, съгласен съм. Тя реши своята си кариера, но в крайна сметка въпросът е: е ли в Румъния по-добре сега? Отидете в Румъния, аз работя в Румъния от десетилетия, поговорете с хората по улиците, поговорете с хората в кабинетите и ще разберете, че не е така, както си представяме. Да, тя извърши определени действия, но не по правилния начин и в правилната посока. В крайна сметка по никакъв начин не намаля корупцията в онова общество. Всичко в крайна сметка в една политическа дейност, особено в правораздавателната система, е въпрос на мярка и баланс. Мъничко да се прехвърли мярката и балансът, нещата стават негативни. Но посоката, пак казвам, е правилна. Не е възможно ние 30 години да живеем в демократично общество и да твърдим, че сме правова държава, в която да не е имало нито един виновен министър. Е, сега вече имаме, ще видим, дали е виновен. Защото ние всъщност не бива да казваме, че той е виновен, защото има обвинение. Дали е виновен, ще каже съдът. Но търсенето на справедливост трябва да бъде винаги съчетано с огромно уважение и респект към човешката личност.

Водещ: Казвате, че България вече е в нова ситуация. Как ще живеем оттук нататък?

Кънчо Стойчев: Ще живеем както винаги. В смисъл, каквото си направим, това ще бъде. Никой няма да дойде да ни реши нашите проблеми. Аз предпочитам да гледам оптимистично напред. Да, господин Гешев е съвършено прав – трябва да се сложи точка на безотговорността – това е една от най-големите болести в страната ни. И на безстопанствеността. Така че, ако се продължи по този път, но с мярка и баланс, вярвам в едно по-добро бъдеще.

Цоня Събчева