Кънчо Стойчев, социолог: Президентът Румен Радев не само възстанови високите нива на доверие в президентската институция, но и успя да ги поддържа

Президентът Румен Радев не само възстанови високите нива на доверие в президентската институция, но и успя да ги поддържа. Това коментира в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев за данните от последния ежемесечен сондаж на „Галъп интернешънъл“ за доверието в институцията. Той подчерта, че президентската институция символизира нацията и затова за българите е важно лицето, което ни представя на международната сцена, да бъде добре прието.
Преди всичко се държи на една негова принципна позиция – той изпълняваше успешно ролята си на коректив и човек, който има моралната грижа да коригира управлението. На няколко пъти сме свидетели на употребата на ветото, свидетели сме как и в необходими моменти свикваше Kонсултативен съвет за национална сигурност. Но същевременно той изпълнява тази коригираща функция не с някакво идеологическо озлобление, а поедин съвсем мек и нормален начин, като беше твърд и принципен, но без да се натрапва, без да влиза в роля, която виждах в предишния президент, който се опитваше да налага своите твърде стеснени представи за света върху цял един народ. В този смисъл ние имаме един успешен президент – Румен Радев, през неговата първа година“, уточни Кънчо Стойчев. Той каза още, че очаква президентът Румен Радев да продължи такъв курс, спазвайки принципите си, стига тази позиция да съвпада с националния интерес и действията му да не се случват „зад сцената“, а пред очите на народа, както досега.