Кънчо Стойчев, социолог: През втората си година президентът Румен Радев изпълни предизборното си обещание – да не мълчи и да не прикрива безобразията на управляващите

София. През втората година президентът Румен Радев според мен пристъпи към изпълнение на предизборното си обещание. Мисля, че можем да говорим за единствено число, защото той едно нещо обеща – да не мълчи, да не прикрива безобразията на управляващите, да бъде гласът на избирателите. Това каза социологът Кънчо Стойчев в интервю за Агенция „Фокус“по повод изминалите две години от президентския мандат на Румен Радев. „И всъщност това е и най-важната функция, която Конституцията му отрежда – т.е. това е изцяло в рамките на неговия мандат. С това той си спечели и врагове, разбира се. Защото това да не мълчиш винаги води и до появата на врагове. Но във всички случаи много, много повече са хората, които изразяват адмирации за мъжеството му да говори по такъв прям и открит начин за проблеми, за които българското общество прекрасно знае“, каза Стойчев.
Социологът обясни, че Радев е най-непартийният президент, който България е имала в новата си история. „Добре известна е биографията на Румен Радев – той е професионален летец, изкачил е професионалната стълбичка до най-високото стъпало в своята си професия, не е известно да е бил политически и партиен активист, не е пряко обвързан с пряка политическа дейност. Така че той се яви на състезанието за президент, както се казва, отникъде. Появи се изведнъж и внезапно човек, който изобщо не е бил в политиката, съвършено нов човек. В този смисъл да си говорим за зависимост от БСП поради факта, че БСП го е припознала и издигнала е смехотворно, защото той никога не е бил част от партията, за да зависи от нея. За разлика от случая с предишния президент, който беше и министър на управляващите от ГЕРБ, и партиен функционер. Същото е и с Георги Първанов, който беше в партията и така можем да изброим всички до Желю Желев – всички те са достигнали до президентски пост, благодарение на това, че са били партийни функционери. Румен Радев никога не е бил партиен функционер и и сега не е такъв, колкото и да се опитват определени анализатори да изкривяват реалността. В този смисъл въпросът за зависимостта му е въпрос на почтеност – когато си издигнат от определена политическа сила, трябва да спазваш определена почтеност. Защото няма как те да те издигнат и ти на следващия ден да започнеш да хвърляш камъни по тях. Но същевременно президентът Радев запазва огромната си независимост. Той е напълно независим, става дума за човек, който е самонаправил се и са напразни опитите да му се пришиват подобни етикети. Всъщност освен напразни, те са и неуспешни“, заяви Стойчев.
Цветилена СИМЕОНОВА