К.д.п. Валентин Енчев, Дирекция „Морска администрация“ – Варна: Десетки сигнали за навлизане на джетове в зоната за къпане постъпват през сезона

К.д.п. Валентин Енчев, директор на Дирекция „Морска администрация“ – Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Капитан Енчев, как протича летният туристически сезон, увеличават ли се това лято констатираните нарушения от страна на Морска администрация и как се осъществява контролът?

К.д.п. Валентин Енчев: Сезонът започна с политиката, която утвърдихме през изминалите години – превантивен контрол, засилен през летния сезон, с използване на плавателни средства на море и проверки по суша от инспекторите на Морска администрация. Сезонът започна през втората половина на юни. Констатираме, че около 60 броя лодки за сезонен превоз на хора са одобрени от наша страна за летния сезон да оперират в акваториите под контрола на Морска администрация – Варна – от румънската граница до нос Емине. Водните бази, които са открити, са 32 – колкото миналата година, но по-малко от 2015 година. Наблюденията са, че по-малко хора ползват тези водни бази, но това ще каже статистиката в края на сезона. Това лято се констатират повече плавателни средства на вода. Контролът от страна на Морска администрация е засилен, тъй като се регистрират повече нарушения спрямо миналото лято.

Фокус: За какви нарушения става въпрос?

К.д.п. Валентин Енчев: Десетки сигнали за навлизане на джетове в зоната за къпане постъпваха в Морска администрация  -Варна през сезона. За разлика от предишни години, когато се е наблюдаваше спад на тези нарушения, това лято ситуацията ескалира. Проблем имаме с джетовете. Това са основно джетове, които са частна собственост, на граждани, които ги експлоатират за собствени цели, не за стопанска дейност. Сигналите са свързани с експлоатация на джетове близо до брега, до къпещи се. Повечето сигнали са свързани с нарушения по Южното Черноморие, но подобни обаждания постъпваха и за плажовете в курорта „Златни пясъци“. Част от джетовете, за които сигнализират граждани, дори не са регистрирани, а хората, които влизат с тях във водата, не са запознати или не се съобразяват с изискванията за скорост и близост до брега. Подобни нарушения не са засечени в откритите това лято водни бази, където задължително се прави инструктаж на тези, които ще се качат на джет. Джет, който не е регистриран, няма право да бъде експлоатиран на море. Често се случва нарушителят да избяга, когато види контролните органи на място. Тогава е необходима и намесата на полицията.

Фокус: А при лодките за разходки има ли констатирани нарушения?

К.д.п. Валентин Енчев: Овен с джетовете, основно частна собственост, които се ползват близо до брега, проблеми има и с претоварване на лодките за разходки на река Камчия. Поради тази причина се налага постоянен контрол и допълнителни мерки от страна на администрацията. Всеки иска да печели бързо много, а безопасността остава някъде на заден план. Има издадени наказателни постановления, обръщаме и внимание на хората,за да се контролира и да се възпре тази практика. Използвам възможността са отправя апел към гражданите, които ползват лодки за разходки, да проверяват за максималния капацитет на плавателния съд, който трябва да бъде изписан на табела. Трябва да слушат внимателно инструктажа на капитана и да знаят къде се намират и как се използват спасителните средства. Сигнали могат да бъдат подавани на телефон 112.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА