К.д.п. Димитър Димитров: Концерт ще бъде кулминацията в отбелязването на Деня на моряка във Варна

К.д.п. Димитър Димитров, зам.председател на Европейската конфедерация на асоциациите на капитани и председател на фондация „Морски съдби“ в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Как се отбелязва Деня на моряка във Варна?

К.д.п. Димитър Димитров: Концерт ще бъде кулминацията в отбелязването на Деня на моряка. Всъщност, отбелязването на Деня на моряка започна назад във времето, в началото на годината, с обявяването на два паралелни конкурса. Единият, който е за рисунка и разказ, се нарича „Детско море“ и е за деца и ученици. Тематиката на конкурса бе морето, като той завърши и през месец май бяха връчени наградите. Децата ще бъдат наградени и днес в 16.00 часа с плаване на баркентината „Калиакра“ и морско кръщене, след което ще получат свидетелства за това, че са стъпили на кораб, т.е. както казват моряците „морско кръщене от Нептун“. Вторият конкурс, който се казва „Диря в морето“, е бе за моряци и техните семейства. Конкурсът е за картина, фотография, разказ и стихотворение на морска тематика. Лауреатите ще бъдат наградени на концерта тази вечер, който ще се състои в Летния театър от 20.00 часа. Концертът ще бъде открит от Представителния духов оркестър на Военноморските сили, а след това ще започне награждаването на лауреатите от конкурса „Диря в морето“. Участие в концерта ще вземе група „Корали“ – хор на моряците ветерани, а също така и специалният гост – група „Акага.

Фокус: Какво представлява морското кръщене?

К.д.п. Димитър Димитров: Морското кръщене е стара морска традиция, при която всички моряци, които се качват на кораб се кръщават. Те преминават през спасителен кръг, след което им се дава за пиене солена вода, за да усетят морето и най-накрая им се дава свидетелство. Такова кръщене, навремето, моряците са правили три пъти – когато се качи морякът на кораба, когато премине през Гибралтар, т.е. когато излезе в океана, и третото, най-важното кръщене, е когато се преминава Екватора. За децата днес това ще бъде първият етап от тяхното „оморячване“, като ще се качат на ветрохода „Калиакра“, ще преминат през кръщенето и ще поплават известно време във Варненския залив, след което ще ги очакват много подаръци.

Фокус: Какво още бележи днешния Ден на моряка?

К.д.п. Димитър Димитров: Стартираме днес кампания за набиране на средства за построяването на Паметник на моряка във Варна. Преминати са всички административни процедури по утвърждаване на проект за Паметник на моряка. Той ще се намира близо до входа на Фестивалния и конгресен център, на бул. „Сливница“, източно от последната зелена площ на булеварда. Паметникът ще представлява стилизиран нос на кораб с височина малко над 7 м. с издигната върху него фигура на моряк, която ще е с височина около 2.7 м., като всичко това ще бъде изработено от бронз. В пространството около паметника ще има 6 плочи, които символизират основните морски професии – корабоплаване, морско инженерство, корабостроене и кораборемонт, водолазна дейност, риболов, пристанища. Отделно ще бъдат издигнати два пилона за издигане на флагове за церемонии, не само за морски празници, но и за всички, които ще бъдат отбелязвани в град Варна.

Фокус: Благодаря Ви!

Милена СТОЕВА