Лазар Налбантов, директор на ОДК-Средец: Ще отбележим Международния ден на прегръдката на 21 януари

На 21 януари се отбелязва Международния ден на прегръдката, за това как децата от Общински детски комплекс – Средец избраха да отбележат този ден и какво сътвориха по този повод, Радио „Фокус“-Бургас разговаря с директора на Общински детски комплекс (ОДК) в град Средец Лазар Налбантов.

 

Фокус: Как децата от Общински детски комплекс (ОДК) -Средец ще отбележат Международния ден на прегръдката на 21 януари?

Лазар Налбантов: Ще го отбележим на вън сред хората, сред гражданите на град Средец. Тази година ОДК-Средец е заложил в своята годишна програма да отбелязва такива международни дни, които са по-непопулярни сред жителите на Община Средец, какъвто е и Международния ден на прегръдката, с цел е да ги популяризираме и да предизвикаме интерес, да доставим развлечение и приятни моменти. Децата са се постарали, приготвили са пожелания под формата на картички, в които са написали какво означава прегръдката с техни хрумвания, че всъщност чрез прегръщане човек изказва, но не на глас, а с действия едни от най-красивите думи, които са “Обичам те” и “Разчитай на мен”. С прегръдката усещаш, че имаш подкрепа. Такива пожелания ще раздадат, те са ги нарисували и оцветили и ще ги раздадат. Ще тръгнат из възловите места на града, където се струпват хора, ще раздават от тези картички и символично ще прегръщат хората, за да отбележим този ден. Ще отидем и в Общината при кмета г-н Жабов, на който също ще поднесем такова пожелание. Ще посетим също и различни институции в града, които са с обществена насоченост като Пенсионерския клуб в град Средец и други образователни институции, в които също ще обясним какъв е днешния ден. В Пенсионерския клуб тогава ще празнуват и по старому Бабин ден и ще съчетаем два празника. Децата ще бъдат облечени в различни костюми, за да бъдат по-отличителни в града, да се забелязва присъствие, когато върви тяхната групичка. Те са от театралната ни група, от школата по изобразително изкуство и от другите школи от ОДК-Средец.

Фокус: От къде възникна идеята за отбелязване на Международния ден на прегръдката?

Лазар Налбантов: За първи път ще го отбележим и нашата идея е да отбелязваме такива дни, защото те не са чисто български и не са толкова популярни при нас. Те са международни дни, които тепърва се налагат в общественото пространство сред народните маси и ръководителите на групите са се постарали да изнамерят тези дати в календара. През цялата зима и цялата пролет ще бъдем в такива дни и ще имаме възможност за такива акции, така ги нарекохме, които да доставят приятни моменти, не само на гражданите, ами и на самите деца, които искат да отбелязват по подобаващ начин тези празници.

Фокус: Идеите за визията и съдържанието на картичките изцяло на децата ли бяха?

Лазар Налбантов: Ръководителите им помогнаха, но идеите дойдоха основно от децата. На картичките са нарисувани отворени ръце, усмихнати хора, тематично обвързани, а пожеланията децата са ги намерили, написали и украсили, за да можем да доставим радост и усмивка в хората, защото ни е нужно да правим мили, човешки жестове, които да показват една култура, защото това наистина формира култура в децата. Те се усещат значими, че подготвят нещо, и че ще доставят приятни моменти на някого, това ги прави много щастливи, приятно им е да правят подобни неща. За един малък град какъвто е Средец, не е като големите Областни центрове, където по-лесно се случват нещата, тук е по-трудно. Ние им обясняваме, че в деня на 21, когато ходят из града, те трябва да обясняват какъв е този ден, защото много от хората няма да знаят какъв е той и затова и на самите картички е изписан Международният ден на прегръдката.

Фокус: Колко деца участват в инициативата, в каква възрастова категориа спадат и кой даде идея на костюмите?

Лазар Налбантов: Децата са предимно в начален и прогимназиален клас, т.е. от 1 до 4 клас и имаме, и от 5, и 6 клас деца. В самия ден групичката от деца, която ще обикаля ще бъде съставена от 10-тина деца, защото по-трудна е организацията и като костюми, и като присъствие. Но подготовката преди самия ден е от 2 седмици преди това и децата от всички школи се включиха, над 30 деца, от двете школи по изобразително изкуство и от театралната група, всички деца подготвиха картичките и ги надписаха, нарисуваха и оцветиха. Костюмите ги измислиха ръководителите, а ги сътвориха децата от подръчни материали. Те ще бъдат облечени с крила като врабчета като една дружинка от птички, защото символът на децата е също, че са символи на доброто и летят безгрижно като птички. Затова ще бъдат с крилца, както и за да се отличават.

Фокус: Какво включва цялостната подготовка за Международния ден на прегръдката, освен изработката на костюмите и картичките?

Лазар Налбантов: Подготовката включва и разясняване за самия ден, неговата история, кога е възникнал, как се е обявил като Международен ден на прегръдката. Как са го празнували в други държави, какви инициативи са провеждали там във връзка с него, какво е значението на прегръдката. Ръководителите са включили чисто образователни елементи в своето обяснение към децата, за да знаят те ясно какъв е деня и да приложат своите виждания и умения как да го отпразнуваме. Освен това децата си подготвят един танц, по-специални стъпки, за да може да бъде по-интересно и по-атрактивно, и за да може хората да се спират и да се заглеждат по това какво става всъщност на улицата. Децата ще трябва да събудят в гражданите на Община Средец интерес и да ги провокират. Те приемат такива инициативи много добре, много са контактни, много отворени и искат все да научават нови неща. Искат още да изработват и правят все нови и нови неща, както и да се срещат с различни хора. Всяко дете, както и нашите деца в Средец обичат да научават новости и да ги прилагат. Чувстват се добре и им е много интересно.

Мария ДИМИТРОВА