Лазар Налбантов – зам.-председател: Началото на Общинско културно-просветено дружество „Тракия“-Средец е поставено, година след насилственото прогонване на тракийските българи

За идеята да се възроди тракийската организация, каузата която обединява нейните над 220 членове и традициите, които ще завещаят на поколенията, Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Лазар Налбантов, зам.-председател на Общинско културно-просветено дружество „Тракия“-Средец

 

Фокус: г-н Налбантов, кога е създадено дружеството и какви са основните цели, които бяха поставени  в неговото начало?

Лазар Налбантов: Началото на Общинско културно-просветено дружество „Тракия“-Средец е поставено в далечната 1914 година, т.е. преди 102 години. Тази година тракийци от община Средец и съседните населени места се обединихме и направихме възстановяване на това дружество. Доста детайлно се подготвихме и лично аз с мои колеги – тракийци от Средец, ходихме в Държавния архив и издирихме документация на това дружество. Това ни беше основанието да възстановим тази патриотична организация. Средец – градът и селищата на общината са съставени с компактно тракийско население и тези тракийци са се заселвали в един много дълъг период – още от края на 19 век започват да се заселват. Едно от първите села е Росеново, старото му име е Гергебубар. Там се заселва големият род на Карачорбаджиите, на Петко Росен – тази национална личност за България, в село Момина църква имаме компактно тракийско население, в град Средец, в село Дюлево… По-големите вълни са през 1913 година  след разорението на тракийските българи и в следващата 1914 година те основават своя организация, изработват своите патриотични идеали и ние днес – наследниците на тези тракийци да възстановим през 2016 година, като избрахме неслучайна дата – събрахме се на 5 август 2016 година в навечерието на един голям християнски, свързан с тракийската история – Преображение Господне (6 август). На Преображение Господне се е обявило Илинденско-Преображенското въстание в далечната 1903 година. Над 130 тракийци се събрахме при възстановяването на дружеството. Лично аз не очаквах толкова голям интерес. Дойдоха толкова много хора не само от града, от Момина Църква, от Зорница, Дюлево, от повечето села на общината. Голяма част от потомците се включиха като съучредители. Ние го възстановихме в точния му вид – Културно-просветно дружество „Тракия“ – както преди 100 години са възникнали в цяла България и най-вече в бургаския регион, където първи възникват тези дружества.

Фокус: А целите на организацията – с какво са свързани те?

Лазар Налбантов: Преди повече от 100 години хората са си поставили за цел първо да не забравят своята история, своята памет, паметта за Тракия, че те са българи от тези земи и макар и прокудено по насилствен начин заселили се в Средец и околностите, те няма да забравят и ще съхранят своите традиции и памет. Точно ние днешните поколения решихме да спазим тяхното верою – да не забравяме тракийската история и кауза, да развиваме едно патриотично чувство у подрастващите, младите, които ще дойдат след нас. На самото събрание се изработи устава. Радвам се, че на него присъстваха и официални лица, освен стопанина, който ни осигури и зала да проведем събранието – Иван Жабов, кмет на Община Средец. Присъства и Койчо Русев, родом от село Зорница, който стана почетен гражданин на Община Средец – тракиец. Помага ни доста в тракийската идея. Радвам се,ч е 130 човека се разписаха като възстановители на Културно-просветно дружество „Тракия“-гр. Средец.

Фокус: Споменахте, че община Средец е предоставила помещението, в което да се обособите като организация, с какво още помага Община Средец?

Лазар Налбантов: Трябва да ви призная, че ако не е Община Средец и по-точно Иван Жабов, и той като тракиец, така стои здраво зад нашите редици, трудно биха се случили много от инициативите. Община Средец ни оказва една голяма, морална подкрепа, което е много нужно, особено за патриотични организации в духа на родолюбието, такива ръководители като кметовете, е  много важно.

Фокус: Наближава 16 февруари –всички знаем какво значение има тази дата за Средец, но нека да кажем за нашите читатели, че тази година на 16 февруари Средец ще отбележи 139 години от Освобождението си. В тази връзка по какъв начин ще се включите в предстоящите празненства?

Лазар Налбантов: По обичайния между другото, защото ние тракийци винаги се включваме в такива общоградски мероприятия. Такова ще бъде и на 16 февруари, както казахте, ще отбележим 139 години от Освобождението на Средец, защото много важно е да има присъствие на такива мероприятия.

Фокус: Казахте, че 130 човека са участвали като съучредители на Дружеството, колко души наброяват то? Трябва ли да отговарят на специални изисквания новите членове и кои са най-младият и най-възрастен участник в Дружеството?

Лазар Налбантов: Имаме доста възрастни участници. Нашата идея е да не заключваме рамките на организацията само в града, а искаме да обхванем и съседните населени места. Ето например в село Момина църква имаме над 60 членове на тракийската организация. Те се организираха и подготвиха коледарска група, която пресъздаде българския, тракийски ритуал „Коледуване“. Така че имаме доста възрастни хора, над 80-годишни, най-младите са 18-годишни. Ще разкрием може би и детски секции, защото идеята е да разпространяваме тази тракийска култура и най-вече децата тепърва ще се запознават с историята на своя роден край, на рода. Да им покажем и да не забравят от къде са тръгнали техните прабаби и прадядовци.

Фокус: От всичко казано до тук, можем ли да говорим за преизпълнение на това, което в началото е залегнало като кауза на тракийското дружество?

Лазар Налбантов: Винаги има какво да се желае. Ние не си поставяме ограничения да кажем „изпълнихме плана и преизпълнихме“. Винаги сме отворени към нови неща. Изказвам отново благодарност към кметът на Община Средец Иван Жабов. Винаги, когато сме отишли с предложения, с молба за съдействие, не ни е отказал. Оставаме отворена организация. Между другото всеки член има възможност да дава предложения – т.е. не само ръководството да акумулира дейност, а всеки един член от тази бройка, която забравих да спомена над 220 членове, всеки може да даде своето предложение за инициативи.

Фокус: Може ли да бъдат спокойни гражданите на общината, че традициите, които ще оставят в наследство, грижливо ще бъдат съхранени от младите наследници, за които Вие говорите?

Лазар Налбантов: Разбира се! В Община Средец има трайно установена приемственост между поколенията. И Слава Богу тя никога не се е късала! Винаги я е имало и това е най-хубаво и дано другите селища и общини да имат точно тази приемственост по-възрастни към по-млади да общуват. Фолклорът и традициите са визитната картичка на тази община.

Павлина КУЦАРОВА