Лазар Налбантов, народен певец: Лауреатите на „Фолклорен венец Божура“ ще излязат на сцената на юбилейното 25-то издание на тракийско-странджанския събор

 

Лазар Налбантов, народен певец и историк в интервю за предаването „Магията на Странджа“ на  Радио „Фокус“

 

Водещ: И тази година в местността „Божура“ край Средец ще звучи хубава странджанска музика. В последната събота и неделя на месец май ще се проведе 25-то юбилейно издание на събора за надпяване и надсвирване „Фолклорен венец Божура“, който ще събере някои от най-обичаните изпълнители от странджанския край. Какви изненади да очакват гостите на събора и как ще бъде отбелязана тази своеобразна годишнина? Казвам добър ден на Лазар Налбантов, народен певец и един от организаторите на събора.

Лазар Налбантов: Здравейте! Благодаря за възможността, с която мога да изкажа какви тържества ще се проведат по повод юбилейното издание на националния странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура“. Измина вече четвърт век, откакто всяка година ежегодно в последната събота и неделя на месец май се събират млади, талантливи деца и юноши, тийнейджъри, които пеят и свирят българската народна музика. Всички знаем, съборът е с конкурсна част през годините и от тези конкурси всъщност произлязоха много от днешните имена в народната ни музика, млади изпълнители на народни песни, на инструменти. И тази година ще видим абсолютно всички изпълнители, всички лауреати през тези 25 години, отново ще ги чуем на сцената на 28 май, ще проследим тяхното израстване, ще видим как те са се развили в годините като едни добри изпълнители. Между тях са Радостина Йовкова, Яна Иванова, Ирена Станкова от певците, Теодора Стамболиева, Тони Владимирова. Много са, ще пропусна някой. От инструменталистите ще видим Стамен Гарджев, Диян Трендафилов, Петко Янгьозов… Много са имената, все наложени вече  млади странджански изпълнители. Отново ще се докоснем до изкуството на големите, вече утвърдени имена на странджанската музика, като неповторимата Янка Рупкина, Калинка Згурова – двете певици, част от „Мистерията на българските гласове“, Манол Михайлов. Имайти предвид, че Манол Михайлов и Калинка Згурова са наистина от основателите, те за тези 25 години всяка година са били на събора, участвали са в журито, изнасяли са концерти. Ще чуем също сестри Ставреви – Златка и Ирина Ставреви, Ваня Дженезова, Александра Димитрова, Стоян Ганчев – много, много изпълнители. Просто през целия ден ще звучи хубавата странджанска песен и мелодия. Тази година, понеже е юбилейна, няма да се проведе конкурс, а ще има една представителност. В един ден ще се пеят песни от всички лауреати и гостуващи изпълнители през годините на Божура. Тоест тази година няма да имаме конкурсна част, защото организационният ни ресурс е насочен към юбилея. Ще бъдат връчени големи награди на тази трибуна, защото този събор е тръгнал като една родова среща на Шаматановия род тук от община Средец, тракийски род и сме се постарали да издирим техни наследници, да ги поканим отново да се включат в тържествата на Божура.

Водещ: С това, което казахте, изпреварихте въпроса ми как се е развил през годините фестивалът. Може би ще е интересно за нашите слушатели да чуят след тази родова среща какво се случва, как той се утвърждава  като едно от най-посещаваните фолклорни събития?

Лазар Налбантов: Всъщност в 1992 година през месец май се събира един тракийски род и то много голям, известен. Самият доктор Стамат Апостолов, който беше дългогодишен председател на Регионалния съвет на тракийските дружества в Бургаска област е от този род и по негова идея се събират, има веселие, което се харесва на стотиците, които са се събрали тогава и чрез местното читалище в град Средец е внесено предложение, а по-късно става и решение, ежегодно всяка година да се събират на тази местност и да има една представителност, да звучи хубава музика. Читалището пък предлага да има и конкурсна част. И това е хубаво, че за тези 25 години да се запази този конкурс във вида, в който е започнат, той е за млади изпълнители – до 19-годишна възраст. „Фолклорният венец Божура“ дава изява точно на тези млади и талантливи деца и юноши, които да могат да се изявят, да покажат какво учат, как се развиват през годините, за да натрупат една солидна база от представяния по концерти и конкурси, и за да могат след това да развият, както виждаме и от имената. Между другото и аз съм част от този продукт, от 11-годишен съм се явявал на този фестивал и за мен е огромно удоволствие, всяка година се явявам на Божура.

Водещ: Колко са сега групите, съставите и изпълнителите, които се обучават в Средец, които  са младото поколение?

Лазар Налбантов: Имаме доста младежки и детски формации за народни песни и за народни танци, за инструменти, имаме школа по тамбура, по гайда, детска фолклорна формация „Алени божурчета“ при Общински детски комплекс, детска формация „Пъстроцветки“ при народно читалище „Пробуда“ в града, в местното училище има детска фолклорна група, по селата се включват в читалищата много деца. Танцови състави имаме също. Детски танцов състав „Искрици“, съставът към Общински детски комплекс, танцов състав „Деултум“ – един от най-силните ни в село Дебелт. Там са едни прекрасни, талантливи деца. В село Дебелт има също две детски фолклорни групи. Изобщо фолклорът в община Средец е на едно от основните места и няма почти дете, което да живее в града и да не е преминало през тази школа – дали на пеене, дали по народни танци или инструмент. От малки идеята ни е да ги закърмим с обич към местните традиции, към местния фолклор, към историята, за да могат те да станат едни здрави българи, едни здрави по дух странджанци и да не се прекъсва тази линия на популяризиране, на разпространение на българския фолклор.

Водещ: Вие самият споделихте, че още от дете се занимавате и сте закърмен с всичко това, което сега предавате на по-младите от вас. Чувствате ли се удовлетворен вече от всички тези издания, които са минали на фестивала и вие сте участвали в организацията също, пък вече и като изпълнител, в много от тях? Удовлетворява ли ви това, което се случва, интересът, който го има от цялата страна, защото той вече не е само регионален събор?

Лазар Налбантов: Разбира се, той много бързо всъщност израства от местен, от общински до национален, а през годините е имало и международни участия. В рамките на събора са се организирали и представяния, ревюта на традиционни фолклорни костюми, организирали са се научни конференции, изложби, представяния на занаяти – много такива съпътстващи фолклора компоненти, които са изграждали събора. И наистина не само аз, а всеки, който се е докоснал до организацията, до участието на „Фолклорен венец Божура“, мисля, че се чувства удовлетворен от това, че той се развива, той живее, има интерес от страна на младите. Дори тази година още от януари са започнали да звънят, да питат кога ще е конкурсът, каква ще бъде тази година програмата. Имаме участници, които се явяват буквално на 10 и повече години, над 10 години се явяват. Тоест от много ранна възраст, от 3-4 годишна възраст до своето завършване на средното образование и виждаме всяка година да се явяват млади изпълнители, деца. Така проследяваме всъщност тяхното развитие.

Водещ: За финал ви предлагам отново да поканим хората, които ни слушат да се присъединят към тазгодишното 25-то юбилейно издание на събора в местността „Божура“.

Лазар Налбантов: Заповядайте! Ще бъде много интересно. В една прекрасна местност, едно от най-хубавите места на Странджа е местността Божура. Много добре, с много красива природа. Има възможност един приятен уикенд да изкарат хората, които ще посетят националния странджанско-тракийски събор „Фолклорен венец Божура“.

Евелин ЦАНЕВА