Легендарният вокалист на „Юрая Хийп“  Джон Лоутън: Истинската музика кара хората да бъдат щастливи, да мислят, но и да се забавляват  

Снимка: Радио "Фокус" - Пирин

Легендарният вокалист на „Юрая Хийп“ Джон Лоутън в специално интервю за предаването „Петрич – древен и вековечен“ на Радио „Фокус“ – Пирин по повод участието му в празничната програма на Петрич на 5 май.

Фокус: Г-н Лоутън, какви са впечатленията Ви от Община Петрич – харесва ли Ви тя, но и феновете на рок музиката?

Джон Лоутън: Отново вали… аз съм бил в Петрич и преди, това е вторият ми път. Първият път валя, днес отново вали, така че когато идвам тук, аз нося със себе си дъжда.

Фокус: Може би това е хубав знак, ако вземем българската поговорка: „Ще ни върви по вода“.

Джон Лоутън: Да, но вижте – можеш да промениш много неща, но не и времето, така че…

Фокус: В едно свое интервю казвате, че в света има място за всеки вид музика и в тази връзка какво според Вас е мястото на рок музиката в България, а и в Община Петрич?

Джон Лоутън: Наистина на всякъде има място за музиката. Не можеш да кажеш, че например хората в София, Варна или Каварна харесват рок музиката, повече от тези, в останалата част от страната.

Фокус: А как рок музиката успя да се съхрани през годините?

Джон Лоутън: В музиката има много промени и много стилове през годините – поп, рап, хаус, но рокът ще го има винаги, защото той е базата, от която тръгват всички останали стилове.

Фокус: Как гледате на съвременните колаборации между рок музика и поп, диско, хаус?

Джон Лоутън: Има много добра нова, модерна музика, но лично на мен не ми допада. Просто това не е моето нещо. В света има много добри нови, млади изпълнители, дори в България, но всички те трябва да помнят и да не забравят, че ако го нямаше Елвис Пресли, то музиката ни днес нямаше да я има или поне нямаше да е същата. Мисля, че хората просто искат винаги да бъдат забавлявани, а рок музиката винаги е добър начин за това. Нека младите помнят това.

Фокус: Къде е границата между комерсиалното и забавлението според Вас?

Джон Лоутън: Ако хората се наслаждават на музиката, ако те знаят думите на песните, те ще пеят. За мен обаче рапът, американският рап, в който се използват нецензурни думи не е музика.

Фокус: Тогава какво е за Вас музиката?

Джон Лоутън: За мен музика е всичко, което е от Чайковски, Моцарт през Елвис, Бийтълс. Дори Б.Т.Р. Всички те правят добра музика. Вижте, че например когато Б.Т.Р са на сцената, талпата, публиката знае текстовете на песните, тоест те харесват това, което чуват.

Фокус: Може ли музиката да помага в решаването проблемите на хората и въобще какъв е смисълът на музиката? Каква е основната ѝ цел, както и на всеки един музикант?

Джон Лоутън: Първото нещо, което музиката прави е да прави хората щастливи. Второто нещо, което прави е да кара хората да мислят и накрая тя трябва да прави така, че хората да прекарат добре времето, в което я слушат. Това е смисълът и целите на музиката.

Фокус: Има ли днес в нашето съвремие музиканти, които правят истински стойностна музика, такава, каквато Вие я разбирате?

Джон Лоутън: Има много музиканти, които създават хубава музика в наши дни. Една от любимите ми групи е Muse. Мисля, че те правят много, много добра музика. Не е рок, не е поп, а нещо между двата стила, но наистина е много хубава музика. Мисля, че наистина има много добри групи по света и ако сега се замисля, то ще сетя за поне 20 – 30 такива, но „Хей! – какво разбирам аз? Аз съм просто един музикант от динозаварското поколение?“. Мисля, че най-важното нещо, което може да кажем е, че музиката днес е здравословна.

Ливия НИНОВА