Лекоатлетката Ивет Лалова: След всяко голямо състезание се започва от нулата, сега предстои подготовка за Олимпийските игри през 2020 година

Лекоатлетката Ивет Лалова в интервю за Радио „Фокус“ .

Фокус: Три финала на Олимпийски игри, три на Световно първенство – Ивет Лалова се завърна от Катар. Какво й дава сили да продължи към следващия връх? Сега ще разберем от самата нея. Здравейте, г-жо Лалова.

Ивет Лалова: Здравейте.

Фокус: Възхитени сме от вашата борбеност и стоицизъм. Какво ви дава сили?

Ивет Лалова: Благодаря ви много за този комплимент. Дават ми сили точни такива думи, които чувам доста често в последните дни, и хора, които се свързват с мен и казват: „Ти направи толкова българи горди с това, което постигна. За нас няма значение твоето класиране – дали си на финал, дали си с медал“. Такива неща наистина ми дават страшно много. И наистина съм благодарна и се радвам, ако съм зарадвала много хора с моето представяне на Световното първенство.

Фокус: Пред какви трудности се изправихте, освен горещото време?

Ивет Лалова: В Доха се изправих пред доста трудности, защото наистина самият ден на финала беше доста тежък за мен физически. Но те са част от спорта и трябва да преминаваме възможно най-бързо и най-силни през тези трудности. Така че да, трудно е. Световното първенство винаги е трудно.

Фокус: Спортистът не е само мускули и воля. Как балансирате между всички нужди на 7-а в света?

Ивет Лалова: Този баланс трябва да идва, според мен, най-вече от една грижа към себе си. Разбира се, на първо място ние тренираме физиката, но аз работя изключително много и върху своята психика. Работя в тази насока, защото дори да си в перфектна физическа форма, ако ти не си сигурен, ако ни се работил правилно, ако не си си поставил добре целите, не си достатъчно мотивиран, е много трудно да постигнеш какъвто и да е успех. Затова аз се опитвам да работя наистина в абсолютно всички насоки, за да мога когато застана на старта, да зная, че съм дала най-доброто от себе си и съм готова да го направя още един път, и още един път.

Фокус: За мен вие сте човек, който е достигнал до върха на потенциала си, но и продължава към следващия. Какво бихте казали мотивиращо на всички, които също биха го направили?

Ивет Лалова: Това идва от желанието да се подобрявам, да бъда по-добра версия на себе си, да работя върху тези свои качества и като човек, и като жена, и като спортист. Може би това ми помага да не губя мотивация, напротив, всеки път да намирам нова, за да продължавам напред. И вярвам, че е така не само в спорта, така трябва да бъде и в живота. Най-важното, което ни трябва на всички, е да се чувстваме мотивирани за нещо, да имаме желание да постигнем нещо. Ако ние сутрин се будим с този огън, ако сутрин се будим ентусиазиране от това, че имаме още един ден, още една възможност да постигнем нещата, които искаме, то тогава съм убедена, че ще живеем много по-добре и ще бъдем много по-щастливи.

Фокус: Труден ли е балансът между жената и спортиста?

Ивет Лалова: Труден е. Труден е, разбира се, но аз се научих да постигам един много хубав баланс с годините. Трябваше ми много време, но вече започвам да се чувствам достатъчно добре, добре в кожата си и като жена, и като спортист, и двете да не си пречат, а по-скоро да работят в синхрон. Така че може би с узряването идва един момент, в който се приемаме като жени, приемаме себе си.

Фокус: Какво следва за вас?

Ивет Лалова: Следва една 10-месечна подготовка и дай Боже участие на 5-те ми Олимпийски игри. Това следва като план. Засега имам още няколко дни почивка и се връщам обратно на тренировки. За съжаление, след всяко голямо първенство се започва отново от нулата, защото това, което ние работим, постигаме толкова дълги години, тези стотни от секундата, сантиметри се губят много бързо, и тялото, мускулатурата, физиката иска една постоянна кондиция на много високо ниво, за да можем да участваме в състезание. Така че за мен сега предстои наново да измина целия този път на подготовка, на страдание, на работа, за да мога да съм сигурна, че ще бъда в добра кондиция, когато дойде Олимпиадата идното лято.

Фокус: Предполагам обаче, че ще посетите децата от спортния ви клуб, които да тренират лека атлетика. Какво ще им кажете?

Ивет Лалова: Разбира се. Не ме спря фактът, че дори само 2 седмици преди Световното първенството организирахме своето състезание. Аз исках да бъде, да се докосна до всички тези деца. На децата от моя клуб винаги благодаря на първо място, защото те са моята мотивацията. Те са нещото, което ме кара да искам да бъда пример, да им дам нещо, да им дам шанс и една надежда, че те могат да бъдат всичко, което искат, че те могат да постигнат много в живота, независимо дали ще останат в България или не, напротив, аз им давам точно тази надежда, че те могат да постигнат всичко, за което мечтаят.

Фокус: Г-жо Лалова, продължавате да мотивирате и да бъдете пример. Ние ви благодарим, че бяхте наш гост. Лек ден от нас и нови успехи ви пожелаваме.

Ивет Лалова: Благодаря ви. Благодаря за поканата, благодаря много.

 

Елеонора ЧОЛАКОВА