Леон Бабачев, Художествена галерия „Станислав Доспевски” – Пазарджик: През годините сме придобили много произведения чрез дарителство и продължаваме да обогатяваме фондовете си по този начин

Художествена галерия „Станислав Доспевски” в Пазарджик отбелязва 50 години от създаването си с голяма изложба. По този повод Радио „Фокус” – Пазарджик разговаря с директора на галерията Леон Бабачев за историята на галерията и фонда, който се съхранява в нея.

Фокус: Г-н Бабачев, как отбелязвате юбилея на галерията в Пазарджик?

Леон Бабачев: Тази година доста събития направихме, но с по-малък мащаб. Започнахме още през пролетта с изложба с картини, нарисувани от деца в къщата-музей „Станислав Доспевски”. Инициативата се казваше „Децата на Пазарджик рисуват”. Отпечатахме и различни издания по случай юбилея. Сега подготвихме изложба, която представлява 50 художествени произведения от фонда, наша собственост, които са свързани исторически с живота на галерията. Реално животът на галерия „Станислав Доспевски” не е само тези 50 години, тъй като художествената сбирка е започнала да се формира още в началото на 20 век.  Първоначално е била към читалище „Виделина”, а след това е прехвърлена към Народния музей в Пазарджик и в далечната 1966 година се учредява художествена галерия. Тоест, ние сме на 50 години, но сбирката ни е доста по-стара. В изложбата, която представяме, съществуват първите дарители и учредители на тази сбирка. Това са Георги Машев, Елисавета Консулова – Вазова и много други автори. Застъпили сме дарителите, които са едно сериозно нещо за нас, защото през годините сме придобили много художествени произведения именно чрез дарителството – на автори, на наследници на автори. И до ден днешен продължаваме по този начин да обогатяваме фондовете си. Нашият фонд никак не е малък. Той е от над 12 хиляди художествени произведения, с двете големи колекции на Георги Герасимов и на Стоян Василев. Всичко това ние сме го отбелязали по някакъв начин чрез художествено произведение или чрез текстове, които са свързани с произведението или нещото, което го отличава да бъде в историята на галерията. Не че останалите автори, които притежаваме, са маловажни, но това е една история на галерията, която представяме в тази изложба.

Фокус: Как ще протече самото събитие за отбелязване на годишнината на 19 декември?

Леон Бабачев: Избрахме този ден най-вече затова, че е преди светлия християнски празник Коледа хората се чувстват по-одухотворени. Избрахме съботния ден, защото е спокоен, в ранния час от 16.00 часа, за да може повече хора да дойдат, за да е удобни и за такива, които ще пътуват. Часът е малко по-ранен от тези за обичайните изложби в галерията и се надявам да бъде един празник, защото изложбата е много различна от това, което представяме досега и най-вече това, че сме наблегнали на историята като цяло. Това бе направено от екипа на галерията и се представя по един нестандартен начин и се надявам хората да дойдат и да го видят.

Фокус: Какво се промени в галерията, откакто вие сте директор?

Леон Бабачев: Промените ги виждат хората, публиката, която идва и аз не мога да говоря за това нещо. За тези 50 години в галерията са работили много хора. Имало е четирима директори и за да има този фонд и това, което сме сега като галерия и като име, всеки един от тези хора е дал по нещо. Хората, с които работя, колегите ми, го правят с душа и сърце, и в крайна сметка е много лесно да си директор на такъв екип.

Фокус: Успяхте да привлечете младите хора на Пазарджик.

Леон Бабачев: Да, организираме различни инициативи, свързани с млади хора. Най-вече това е конкурсът за рисунка с графичен таблет, който се случи при нас за първи път извън рамките на София. От страна на фирмите, с които работим, в началото беше рисково, но решиха, че ще направим това нещо в Пазарджик. Сега вече го правят с желание и всяка година договаряме следващото издание. Нашата идея дойде от това, че съвременното поколение, младите хора, се вълнува от тези неща. И като казвам младите хора, възрастта не е само училищна. В този ден при нас идват да рисуват хора от различни поколения. Това са новите технологии и ние успяхме по този начин да привлечем една маса, която бяхме загубили. Имаше хора, които дори не знаеха къде се намира галерията. Общо взето се опитваме да правим нещата така, че да влизат повече хора и да знаят, а и наистина бих казал за пазарджиклии – имаме невероятни колекции и те могат да водят гостите си да ги видят, защото това е едно от нещата, което е забележително. Говоря за колекцията „Портрет”, която е постоянна експозиция – това е нещо, което всеки, който го види, е впечатлен, тъй като го няма никъде другаде – точно така събрана тематична изложба.

Фокус: Вече имате представа какво ви предстои през 2017 година. Има ли нещо, което можем да откроим?

Леон Бабачев: През месец март стартираме един проект, който подготвяме съвместно с Градската художествена галерия в Пловдив и който е включен към националните прояви на Министерството на културата. Това е изложба, посветена на нашия виден художник и почетен гражданин на Пазарджик Георги Машев. Догодина се навършват 130 години от рождението му. Нашата амбиция е да съберем колкото може повече работи от галерии и музеи. Защото негови творби притежават много музеи. Тази експозиция ще бъде експонирана първо при нас, в Пазарджик, през март месец и след това в галерията в град Пловдив. Амбицията ни е да издадем и едно по-сериозно издание, каталог към тази изложба, с научни текстове и повече репродукции. Следващото, което ни предстои, е второто издание на Националната графична изложбана името на Георги Герасимов. Това е нещо, което стартира миналата година, имаше успех и се надявам през годините да съумеем да го запазим. Нашата галерия през тези 50 години е организирала доста национални изложби, което е похвално, защото в страната са малко галериите, които се  нагърбват, тъй като това е голям труд. Миналата година успяхме това нещо да го направим и се надявам догодина да има още по-голям интерес, включително и от автори, защото има свободно участие, както и на публика.

Теодора ДИМИТРОВА