Лидия Парпулева, РУО – Смолян: 5,30 е средната оценка в областта на Националното външно оценяване по български език и литература за четвърти клас  

5,30 е средната оценка в областта на Националното външно оценяване по български език и литература за четвърти клас. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Лидия Парпулева – старши експерт на обучението в начален етап в Регионалното управление на образованието – Смолян. Средният брой на точките от тестовете в тази дисциплина е 81,28. По думите на Парпулева, резултатът е по-висок от този през миналата година, когато средната оценка за четвъртокласниците от региона е била 5,12 или 77,65 точки.

Общият брой на учениците от четвърти клас в 45-те училища в област Смолян, които е трябвало да се явят на Национално външно оценяване е 833. По български език и литература са се явили 813, по математика – 811, по Човекът и обществото – 810, а по Човекът и природата – 812 деца. „Неявилите се ученици са били болни в деня на матурата и не са едни и същи деца. В нашата област децата не отсъстват без причина, за да не се явят на изпит. Всички отсъстващи са основателна причина. Въпреки че се са положили изпитите, те няма да се явяват повторно“, поясни Парпулева. Тя допълни, че за област Смолян вече са излезли резултатите по български език и литература, като се очаква да се генерират и резултатите от останалите „малки матури“.

Нели ГЕРГЬОВСКА