Лидия Стоянова, Kлуб по художествена гимнастика „Пирин“: Гимнастриада 2017 ще се проведе в Благоевград

Лидия Стоянова, председател на клуба по художествена гимнастика „Пирин“ в интервю за Радио „Фокус“- Пирин.

Фокус: Г-жо Стоянова, Клуб по художествена гимнастика „Пирин“- Благоевград спечели множество медали по време на I Национален турнир по художествена гимнастика „Ангелите на България“, който се проведе в зала „Арена Армеец“ в столицата- „Angels Cup“. Разкажете подробности за този турнир.

Лидия Стоянова: Този турнир не беше включен в нашата програма. За тази година ние бяхме планували  първото ни участие да бъде след 22 април. Както програма сме си поставили седем турнира и осем държавни първенства до края на годината. А този турнир беше нещо допълнително. Получихме покана, решихме че децата са на съвсем начален етап на ново поставени съчетания и да ги пуснем, за да се обиграват. Те трябва да свикват с терена, със съдийството, публика и т.н. На фона на всички останали отбори децата ни бяха наистина най- добри, дори от някои клубове получихме поздравления, че децата наистина правят трудна гимнастика. За нас треньорите се представиха задоволително, но на фона на останалите бяха най- добри и заслужено си взеха златото и среброто и двата отбора. Сега готвим ги усилено за държавни първенства, имаме намерение отборите да напреднат, да вдигнем категорията на клуба. Много участници имаше, незнам точната бройка, но повече от 300 деца. За нас това като първо състезание беше много добро като урок и въведение в тази година.

Фокус:  Какви ангажименти предстоят за Клуб по художествена гимнастика „Пирин“- Благоевград?

Лидия Стоянова: Страшно много турнири ни предстоят, като аз сутринта получих покана  за Симона Къп. Този турнир се прави от Симона Пейчева, която по време на състезанията беше с нашите деца, поради факта,ч е се познаваме. Тя дойде вида ги, снима се с тях, разговаря с тях. Сега водя душевна борба, ще кажа на старши треньора, ако тя прецени ще ги пуснем и на Симона Къп. След това ни предстои Международен турнир Феникс Къп, Международен турнир Левски Къп, Национален турнир „Нюанс- цветята на България“ , Международен турнир „Кюстендилско лято“ и т.н. Между тях се вместват и държавните първенства. Много са състезанията, като сме сформирали седем отбора, с които тренираме изключително активно. Децата са ни просто прекрасни. В момента сме поръчали трика при Роси, която шие триката на национални отбори и по изключение при и на нас, тъй като миналата година тя ни ши триката. Смятаме, че всичко ще се нареди както трябва, само децата ни да са здрави.

Фокус:  Клубът има ли някакви проблеми, които искате да споделите?

Лидия Стоянова: Ръководството на клуба счита, че предоставената ни зала и времето, което разполагаме е крайно недостатъчно за подготовката на отборите. На треньорките, макар че им е изключително трудно искат и в неделя да тренират, тъй като през седмицата не разполагаме с такава зала. В най- скоро време ще отправим молба към Община Благоевград да ни бъде предоставена и друга зала или тази зала да може да се ползва всеки ден, за да напредват децата всеки ден и да дадат още по добри резултати. На 2 и 3 декември Клуба по художествена гимнастика прие покана на Федерацията  да организира най- големия държавен турнир за страната  Гимнастрада 2017 на територията на Благоевград. Ние и Община Благоевград ще бъдем домакини , съвместно с Българска федерация художествена гимнастика. Това са състезания за масов спорт, на които присъстват между 800 и 1000 деца, девойки, младежи и жени разпределени в 6 възрастови групи.

Лора КАЛЧЕВА