Лилия Димитрова, библиотекар: Градската библиотека в Свищов се включва активно в Пролетните празници в града

Снимка: Информационна Агенция "Фокус"

Градската библиотека в Свищов се включва активно в Пролетните празници в града. Програмата е подготвена от Общината, а участие взимат всички културни институции. През настоящата седмица библиотеката е подготвила две събития, разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Лилия Димитрова, библиотекар. Прочетете цялото интервю.

 

Фокус: Г-жо Димитрова, Градската библиотека в Свищов е една от институциите, които активно се включват в програмата на Общината за пролетните празници в града. Нека с няколко думи представим двете инициативи, които Вие подготвяте през настоящата седмица?

Лилия Димитрова: Всяка година Градската библиотека участва в Пролетните празници на Община Свищов с инициативи, организирани съвместно с училищата от града. В тях се включват ученици от началните класове, някои от които са и наши читатели. Първата проява, под надслов „Пролет, мила животворна“, ще проведем на 28 март, в Детския отдел на библиотеката. В нея ще се включват ученици от 4 „б“ клас на СУ „Николай Катранов“. В музикално – литературната програма са предвидени песни, танци и стихотворения, посветени на християнските празници Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден. Второто мероприятие е насрочено за 29 март и е съвместно с учениците от началния курс на ОУ „Филип Сакеларевич“. Ще бъде представен обичаят Лазаруване. Той е  проява на групите за целодневна организация на учебния ден и включва песни и наричания , свързани с обичая и разучени по време на часовете за занимания по интереси. Пролетните инициативи насочваме към младите хора, като целта е да засилим обичта към българското, към традиционните празници и обичаи, спазвани векове наред от нашия народ.

Фокус: По Ваши наблюдения, тъй като Вие активно работите с деца и младежи, дали те се интересуват от българските традиции и обичаи и съхраняват ли българщината в себе си?

Лилия Димитрова:  Да, децата и младежите проявяват интерес към народните традиции и обичаи. Те още от детството си носят българския дух в себе си, възпитавани и направлявани от своите родители, учители и от нас библиотекарите. Една от нашите най-важни задачи е да утвърдим библиотеката като главен помощник в патриотичното възпитание на подрастващите, предоставяйки им подходяща литература, събеседвайки с тях. В тази насока, по време на лятната работа с децата, ние провеждаме занимания по „Роден край“.  Изнасяме беседи за бележитите места в нашия град, организираме посещения на Къщата – музей на Алеко Константинов парк „Калето“, Първото българско читалище и други такива места.

Фокус: Какви са следващите инициативи, които Градската библиотека подготвя. Ако не се лъжа, Вие  „стягате“ маратон на четенето. Към кого ще е насочен той, какъв е поводът за организирането му и кога ще се случи?

Лилия Димитрова: Маратонът на четенето е насочен отново към малките читатели – децата от детските градини и учениците от начален курс. Той е посветен на Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. В нашата библиотека той ще започне на 3 април с Великденско четене и ще завърши на 23 април. Предвидили сме верижни и забавни четения, по повод кръглите годишнини на детските писатели Стоян Дринов, Елисавета Багряна , Асен Босев. Предвидили сме Празник на буквите с първокласници, срещи с децата от детските градини, четения на откритата сцена в парк „Калето“, които много се харесват от децата. Основната цел, която си поставяме , е да насърчим четенето и да популяризираме нашата, българската литература, запознавайки децата с творби на бележити детски писатели.

Фокус: Има ли други събития, които бихте желали да популяризирате?

Лилия Димитрова: Да, има и други такива инициативи. По време на Националната библиотечна седмица , по време на лятната работа, която ежегодно провеждаме с децата, от началото на месец юни и продължаваме до края на август.

Фокус: Нека разкажем малко повече за лятната работа.

Лилия Димитрова: Интерес към нашата лятна работа винаги е имало, и в предходните години, а  очакваме такъв и през настоящата. Тя уплътнява свободното време на малките ученици през лятната им ваканция. Тук децата установяват контакти помежду си, запознанства, които често прерастват в приятелства. Освен ,  че провеждаме, както споменах, часове по „Роден край“, предлагаме и разнообразни занимания като работа с пластилин, рисуване на любими герои и подреждане на изложби, прожекции на анимационни филми, интерактивни игри, подреждане на хербарии. Гледаме да разнообразим тяхното време. Организираме срещи с хора от различни професии. По този начин те успяват да се разнообразят.

Фокус: Казахте, че интересът е сериозен, колко деца се включват в заниманията?

Лилия Димитрова: През лятото имаме около 170-180 деца, които редовно посещават заниманията. Има и други, които идват за един-два пъти, но болшинството са редовни наши читатели.

Луиза ТРАНЧЕВА