Лилия Димитрова, Домашен социален патронаж-Бургас: През 2017 година обслужваме 850 души

За дейностите на Домашен социален патронаж Радио „Фокус“-Бургас разговаря с управителя Лилия Димитрова.

Фокус:  Г-жо Димитрова, каква услуга предоставя Домашният социален патронаж-Бургас?

Лилия Димитрова: Домашен социален патронаж е комплекс от социални услуги в общността без настаняване по домовете на възрастните хора и хората с увреждания. Услугите, които предоставяме, са доставка на топла питателна храна в дома на потребителите в обедните часове всеки ден, като в петък доставяме храна и за събота. Освен това извършваме санитарно обслужване на потребителите, заявили желание да ползват тази услуга. Не всички я ползват. Веднъж или два пъти в седмицата по един час по график. Санитарното обслужване се състои в почистване на помещението, което обитава потребителят като стая, коридор, кухня, баня, тоалетна, като хигиенните материали се осигуряват от потребителя, а самата услуга не се заплаща. Санитарките в рамките на този час могат да направят и покупки на хранителни стоки от първа необходимост, могат да платят сметки за електрически и топлинна енергия, вода или телефон. Друга дейност, която извършва Домашен социален патронаж, е помощ в общуването и поддържане на социални контакти, взаимодействие при социални ,здравни и други институции, действия за снабдяване с необходими технически средства за болни и за хора с увреждания. Друга услуга, която предоставя Домашен социален патронаж, това е услугата „Личен асистент“. През 2013 година услугата започна по проект и след успешното приключване на проекта и след устойчивото развитие, вее част от личните асистенти и потребителите останаха като „бащата на патронажа“. Тази услуга обаче се заплаща от потребителите. Таксата е съобразена с дохода на потребителя и почасовото обслужване, което е регламентирано в Наредбата за местни данъци и такси. Личните асистентите, които по щат са 14 души,  обслужват 28 потребители. Потребителите, които ползват тази услуга, са същите, които са я ползвали по време на проекта. Нямаме движение и не приемаме други потребители.

Фокус: Какъв е капацитетът на Домашен социален патронаж?

Лилия Димитрова: Капацитетът на Домашен социален патронаж през 2017 година беше завишен с 50 места и днес ние обслужваме 850 души от Община Бургас

Фокус: Как се подбират хората, които могат да ползват услугата?

Лилия Димитрова: Всеки, който е пенсионер на 60- годишна възраст, има право да ползва тази услуга.

Фокус: Кои населени места обслужвате?

Лилия Димитрова: Освен град Бургас със съответните квартали, обслужваме и новите квартали „Черно море“, „Рудник“, „Сарафово“, „Лозово“, „Долно Езерово“, „Горно Езерово“, „Ветрен“, „Банево“, „Минерални бани“, „Крайморие“. Обслужваме и селата Равнец, Братово,Маринка, Димчево,Твърдица. Това са населените места, където всеки ден нашите автомобили посещават потребителите и им доставят топла храна.

Фокус: Какво включва менюто?

Лилия Димитрова: Всеки ден потребителят при положение, че ползва целия клас, получава супа и основно ядене за обяд, вечеря, половин хляб на ден, като в четвъртък се предоставя и десерт шест дни в седмицата. Менюто ,което предлагаме, е изключително разнообразно и е съобразено както със здравословното състояние на потребителите, така и със сезонността и техните предпочитания. Менюто, което предлагаме,се изготвя и подписва от комисия . За нас е изключително важно да знаем и да имаме обратна връзка по отношение качеството и количеството на предлаганата храна и е много важно мнението на нашите потребители. Винаги се съобразяваме, доколкото ни е възможно, с тяхното мнение. Приготвяме храна по три диети. Диета първа е за стомашно-чревни заболявания. За диабетноболните е диета девета. Общата диета е номер 10. Вече втора година предлагаме и вегетарианско меню, което изключва месо и месни изделия. Нашите потребители не ги лишаваме от риба. Потребителите могат да определят сами колко ястия на ден да получат. Някои от тях се отказват от супата и получават основно и вечеря. Други се отказват от вечерята и получават супа и основно ядене. Трети пък се отказват от хляба, тъй като им идва повече и сами се снабдяват с него, така че се стараем по всякакъв начин да изпълним техните предпочитания и желания, за да бъдат доволни от нашите услуги.

Фокус: Колко души работят към Домашния социален патронаж?

Лилия Димитрова: 75 души. Всички длъжности са трайно заети. Нямаме такива, които трудно ги набираме. Най-големият брой длъжности, които имаме, са разносвачите на храна. Имаме санитари, шофьори, лични асистенти, социални работници, домакин, инструктор хранене, експерт „Човешки ресурси“, касиер.

Мария РУСЕВА