Лилия Манолова, наблюдаващ прокурор: Престъпната група в ДАИ-Перник е събирала такса „спокойствие“ от собственици на транспортни фирми

Престъпната група в ДАИ-Перник е събирала такса „спокойствие“ от собственици на транспортни фирми, за да не бъдат притеснявани и спирани и да не бъдат санкционирано водачи на техни превозни средства. Това каза Лилия Манолова, наблюдаващият прокурор по делото за организирана престъпна група за подкупи в „Автомобилна администрация“ – Перник, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ ръководителят на групата – зам.-началникът на ДАИ-Перник, е контролирал дейността и лично е взимал сумите от управителите на транспортните фирми. Тя обясни, че началникът на ДАИ-Перник е „туширал“ сигналите от граждани и е прикривал дейността на организираната престъпна група.
Наблюдаващият прокурор обясни, че друг участник в схемата е психологът, който е правил изследвания за психическа годност за получаване на Свидетелство за управление на МПС. Сумите, които е получавал той, отново ги е предоставял на ръководителя. Други членове са правили проверки и са съставяли актове, като вписвали леки нарушения и са получавали в замяна възнаграждения.
Даяна ДЮЛГЕРОВА