Лилия Стойчева: Батановци вече има ново футболно игрище, което отдавна очакваше

Лилия Стойчева, директор на ОУ “Христо Ботев“, гр. Батановци, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: В предаването „Перничани – потомците на Кракра“ днес гостуваме на град Батановци. Поводът за това е и началото на новата учебна година, но и празникът на града, който се отбелязва днес. На пряката ни телефонна линия е директорът на Основно училище „Христо Ботев“ в Батановци Лилия Стойчева. Добър ден.

Лилия Стойчева: Добър ден.

Водещ: Госпожо Стойчева, как започвате новата учебна година?

Лилия Стойчева: Изключително ми е приятно, че стартирахме новата учебна година с основен ремонт във всички класни стаи, обновени, украсени и уютни. Успяхме да посрещнем учениците в изключително приятна и обновена обстановка. Това се случи вчера. От днес също имаме събитие, което съм радостна да споделя. Днес по повод Деня на град Батановци, а именно това е празникът Надежда, Вяра и Любов, на гости при нас беше екипът на госпожа Вяра Церовска, който откри футболно игрище, построено в двора на училището. Това е нещо, което Батановци очаква доста време и ще го използваме много рационално, както учениците, така и жителите на град Батановци. Вчера на гости при нас беше бившата учителка по физическо възпитание и тя сподели, че е изключително доволна  да види нещо, което й е било мечта цял живот. Така че днес успяхме да открием още една придобивка и да работим така, че да се случват все по-добри неща в град Батановци.

Водещ: Децата ще имат възможност да спортуват на открито, след като вече сте се сдобили с ново футболно игрище.

Лилия Стойчева: Да, децата ще спортуват и на открито, тъй като ние имаме и физкултурен салон, който го ползваме през зимния период, но по-здравословна, разбира се, е играта на открито. Така че игрището е модерно, по съвременни изисквания и вече се ползва.

Водещ: Вашето училище е със 135-годишна история. Вероятно в днешно време е трудно да се поддържат тези традиции, от гледна точка и на недостига на деца, и на финансиране. Имате ли проблеми от този характер?

Лилия Стойчева: Да, точно така, училището ни е със 135-годишна история. През месец май ние отбелязахме юбилея, на 22 май посрещнахме много гости. Историята е много богата. Много ученици и учители са прекрачвали прага и са оставили светла диря в летописа на училището. На днешно време, разбира се, демографският срив не подминава и град Батановци, учениците са малко на брой, в сравнение с това, което е било преди години. Тази учебна година ще се обучават 150 ученици, но ние нямаме слети паралелки, класовете ни са пълни и се опитваме да поддържаме традициите такива, каквито са били във времето. Разбира се и с обновяване, и с нови елементи в обучението. За мен е гордост да ви споделя, че училището ни разполага с два компютърни кабинета, които се ползват от всички. И децата от подготвителната група, и всички ученици ползват компютърните кабинети. И смятаме, че достатъчно добра подготовка предлагаме на всички, които се обучават в училището. Да, не мога да кажа, че нямаме и затруднения. Знаете, че делегираният бюджет се определя от броя ученици. Но бих могла да кажа, че с много усилия от страна на педагогическия и непедагогическия персонал ние успяваме и се справяме. Затрудненията са основно в отоплението, тъй като отоплението ни изисква много средства, но засега се справяме добре и успяваме да приемем всякакви нужди, включително и да обновяваме всяка година материалната база. Е, има какво да се желае, не е това, което бихме искали, но смятам, че се справяме добре. Опитваме се да предлагаме на децата участие във всякакви конкурси, изложби. За нас е традиция да участваме във фолклорните фестивали – „Дай, бабо, огънче“, в детско-юношеския фестивал „Чичо Стоян“ в село Дивотино, „На мегдана“ в Драгичево. Миналата година наши ученици бяха отличени и в национален фолклорен фестивал „За хляба наш“, който се организира от община Благоевград. Така че това, че учениците са ни малко на брой, не означава, че ние не им предлагаме богато, разнообразно участие в различни конкурси. Аз искам да използвам възможността да благодаря на целия екип, защото той полага наистина огромни усилия да предлага на децата разнообразни извънкласни дейности. И със своя труд, освен педагогически, да обгрижваме децата в една спокойна атмосфера.

Водещ: Имате ли недостиг на преподаватели в училището?

Лилия Стойчева: Както е известно, в цялата държава има недостиг на педагогически кадри. Разбира се, че когато има недостиг, учителите имат право да избират по-големи училища, които предлагат по-високи заплащания. Така че бих могла да кажа, че има известно текучество, но то не е нещо по-различно от това, което се случва на национално ниво. В момента сме подсигурили учители за тази учебна година.

Водещ: Днес, както казахме, Батановци празнува своя празник. Как се включват вашите ученици в него?

Лилия Стойчева: По традиция в началото на учебната година ние се включваме преди всичко с футболни турнири. Тъй като в град Батановци има два празника, първият е в началото на учебната година, това е на 17 септември, а следващият голям празник е в края на учебната година – това е Спасовден. И на Спасовден се включваме задължително с богата фолклорна и музикална програма, а тъй като началото на учебната година откриваме с богата литературно-музикална програма, на днешния ден преди всичко със спортни изяви. 

Водещ: Днес е денят на надеждата, вярата и любовта – все неща, без които учителската професия и училището като цяло не може. Какво бихте пожелали на преподавателите и на учениците за новата учебна година?

Лилия Стойчева: На преподавателите и на учениците бих пожелала преди всичко здраве. Всеки един миг в училище е неповторим, всеки един ден е едно ново предизвикателство. Трудна е учителската професия, но този, който я носи в сърцето си, той раздава ежедневно любовта на децата. Няма нищо по-прекрасно от това да видиш в грейналите очи на децата резултата от своя труд. Пожелавам на всички да са много здрави и наистина надеждата, вярата и любовта никога да не ги напускат – както учениците, така и учителите, и не на последно място подкрепата на родителите. И всички да знаят, че целта – най-доброто и успехът на учениците – е обща за всички.

Росица АНГЕЛОВА