Лиляна Велева, ХМО- Шумен:През 2017 година отбелязваме 121 години от началото на метеорологичната дейност в Шумен

Лиляна Велева, ръководител на Хидрометеорологичната обсерватория в Шумен, пред Радио „Фокус“- Шумен

Фокус: През 1960 година датата 23 март е обявена за Световен метеорологичен ден. Г-жо Велева, честит професионален празник! Какво е мотото тази година и как вие посрещате този ден?

Лиляна Велева: Това е вълнуващ ден за нашият екип, защото се чувстваме част от Световната метеорологична организация. България е член на тази организация още от 1950 година, а шуменската станция има много богата история. Пред 2016 година навършихме 120 години от създаването на метеорологичната станция, участвали сме в световния обмен на информация и до днес извършваме тези наблюдения. Що се отнася до темата на Световния метеорологичен ден,, ежегодно Световната метеорологична организация определя значимо мото, което да фокусира вниманието на обществеността. През 2017 година за мото е определено познанието за облаците, като нещо важно, нещо, върху което ще акцентираме през цялата година и да усъвършенстваме нашите познания за тях. Това мото е свързано и с издаването на нов международен „Атлас на Облаците“. Още през 18-19 век е започнала класификацията на облаците, отначало от аматьори метеоролози, като Люк Хауърд, който е написал „Есе за промените на облаците“. Днес този атлас е обновен, вече е в електронен вид, което улеснява използването му от хората, за чиято дейност облаците имат голямо значение.

Фокус: Станцията в Шумен има 120- годишна история.

Лиляна Велева: Това са 120 години от началото на метеорологичната дейност в Шумен, от създаването на първата метеорологична станция. Обсерваторията се създава през 70-те години на миналия век, тогава започва обслужването на народното стопанство с метеорологична дейност и сега продължаваме да работим в това направление, да работим за бизнеса, за държавните институции, за обикновените хора, когато имат нужда от такава информация в тяхната дейност.

Нашата работа е свързана с климатологията и синоптиката. Климатичните измервания се правят по местно време в 7, 14 и 21 часа и се обобщава информацията за изминалия ден. Синоптичните изследвания, в които попадат и  облаците като вид и количество, съществуват в синоптичните телеграми в определени групи и се изпращат в Центъра в София, като наблюденията са осем през три часа.

Фокус: За 2016 година имаше ли рекорди по отношение на температурите и количествата валежи?

Лиляна Велева:Последните 5 години са едни от най- топлите от началото на метеорологичните изследвания. В Шумен най- топли бяха 2015 и 2016 година, с близки средни температури над 12 градуса-12,4 -12,6,  което е почти с 2 градуса повече от средната температура за Шумен, която е около 10,7 градуса. Изминалата зима беше доста студена. Нямаше рекордни минимуми. Най- ниската температура е била измерена през 1942 година – минус 27,2 градуса на 24 януари. Тази година имахме продължително студено време, почти цялата зима с отрицателни минимални температури, както и доста дни с отрицателни максимални температури, които се определят като ледени дни. Имахме много дни със снежна покривка и заледявания. Имаше значителни валежи, над нормата. Тази зима паднаха почти всички видове сняг, които отразяваме в метеорологичните дневници- заледявания на валежите, снежни зърна, сняг, сняг смесен с дъжд, със снежни зрънца. Мисля, че имахме една красива зима, въпреки че беше продължителна и хората и се радваха. Имаше дни със силни ветрове, със снежни навявания, но като че ли тук при нас не създадохме много усложнени обстановки, но навреме обслужвахме институциите, които трябваше да бъдат информирани за предстоящото време и да са подготвени, както и фирмите за снегопочистване.

Фокус: Настъпи астрономическата пролет, радваме се на приятни температури, какво още да очакваме от времето в близките дни, а дори и за дните около Великден?

Лиляна Велева: Дългосрочните прогнози имат по-малка сбъдваемост, но като цяло даваме характеристика за определен сезон. Според моите наблюдения сме доста точни и там. Прогнозирахме, че зимата на 2016-2017 година ще бъде по- студена от предходната, средните месечни температури бяха под нормите с 1 градус през декември, с 2-3 градуса през януари и първите дни на февруари, а целия месец беше около нормата. Очакваме пролет 2017 година да е по- топла от предходната и валежите да са около нормата.

Фокус: Ще се запази ли топлото време до края на седмицата?

Лиляна Велева: Днес времето ще бъде слънчево и топло, в петък и събота все още се очакват топли дни, а в неделя се очаква промяна на времето, слабо понижение на температурите с 3-4 градуса, очакват се валежи в по- късния неделен следобед и нахлуване на малко по- хладен въздух с временно усилване на вятъра.

Фокус:Как минава един работен ден в Метеорологичната обсерватория?

Лиляна Велева: Обучавайки новите хора, защото имаме доста млади хора в синоптичната станция, което е радостно, винаги казвам, че тук дните не са едни и същи, всеки ден се случва нещо различно, защото и времето доста се променя през последните години. Денят минава в наблюдения като първият поглед е към облаците, те дават много информация за това, което предстои да се случва, отчитат се данните и параметрите от измервателните уреди. Работим по шифъра на Световната метеорологична организация. Цялата получена информация се кодира и се изпраща в Центъра в София. Или с други думи казано времето на хората, които работят тук е свързано с наблюдения на външните параметри, с обработка на материали на оперативната информация и др. Ние сме много добър екип, младите хора работят с огромно желание, а никак не е лесно. Мнозина си мислят, че да гледаш времето е лесна работа, но всъщност това е сериозно, сложно, отразяването е отговорно, защото то дава информация на хората, които професионално използват нашите телеграми, но и самото обслужване на клиенти е сериозно, защото работим с институции като съд, прокуратура, следствието и нашите данни за много важни за тяхната дейност до там докъдето тя е свързана с нашите наблюдения.

Фокус:Споменахте, че има интерес на млади хора към професията метеоролог?

Лиляна Велева: Да, има млади хора. Конкурсите, които правим потвърждават, че има интерес към нашата професия. Интерес има от страна на географи, еколози, хора, завършили техникуми, има и физици, астрономи, има магистри по метеорология, такава специалност предлага Шуменският университет.  През миналата година проведохме с тях студентски практики, интересът беше голям и се наложи няколко пъти да направим групи от по 10 души. Но в развитие има още много какво да се направи по отношение на нашата дейност като например внедряване на нови уреди, на автоматизиране на системата, всичко опира до финансови средства, но това, което е по силите ни да подобряваме като начин на измервания, го правим. Радвам се , че млади хора искат да поемат тази нелека задача за прогнозиране на времето, иска се постоянство и упоритост, но те го показват и го правят с желание.

Ивелина ИВАНОВА