Лиляна Христова, организатор: Идеята на фестивала „Хоро край поморийския бряг“ е да съхранява и разпространява автентични хора от цялата страна

По повод деветото издание на фестивала „Хоро край поморийския бряг“, който се провежда на 16 и 17 юни т. г. в Поморие Радио „Фокус“ – Бургас разговаря с организатора на събитието Лиляна Христова.

Фокус: Г-жо Христова, предстои едно изключително интересно събитие в Поморие да започне днес. Ще ни разкажете ли за него?

Лиляна Христова: Фестивалът се казва „Хоро на поморийския бряг“. Провежда се за девета поредна година и е организиран от Община Поморие и Сдружение Танцов клуб „Чайка“. Той преминава под патронажа на кмета на града инж. Иван Алексиев и тази година ще събере 35 клуба от цялата страна.

Фокус: Всяка година различни клубове ли вземат участие във фестивала?

Лиляна Христова: Всяка година имаме голям брой участници, които идват за поред път. Тази година ще има и 9 напълно нови участника, които ще се хванат на голямото празнично хорото за първи път.

Лиляна Христова: Участниците са предимно от клубове и самодейни състави. Хората, които танцуват в тях са на различна възраст и различни професии, но с една обща любов към българския фолклор.

Фокус: От кои точки на страната ще дойдат състави?

Лиляна Христова: Има участници от Етрополе, от Разлог, Пловдив, Русе, София. За първи път ще дойде и група от Пирдоп.

Фокус: А чакате ли много гости извън участниците във фестивала?

Лиляна Христова: Участниците винаги водят със себе си много гости – приятели, роднини, почитатели на българската народна музика. Градът се оживява много по това време.

Фокус: А къде ще се провежда „Хоро край поморийския бряг“ и каква е програмата?

Лиляна Христова: Фестивалът започва с дефиле от 16.00 часа, което преминава в пешеходната част на града, за да стигне до площад „Св.Св. Кирил и Методий“ . Това е площадът до НЧ „Просвета“. След това в 16.30 часа ще бъде официално открит от кмета на града.

Ще започне с представяне на добруджански фолклор от група за автентичен фолклор от село Бабук, община Силистра. Това е традиция. Всяка година каним по един състав за автентичен фолклор, който представя традиционни старинни хора и след това на следващия ден, ние ги разучаваме в семинар. Това ще стане под ръководството на преподавателите от Югозападния университет проф. Николай Цветков и доц. Георги Гаров. А следващата година, както вече е традиция при нас, общото фестивално хора ще е едно от тези, които сме разучили.

Фокус: А тази година, кое ще бъде фестивалното хора?

Лиляна Христова: Миналата година гостуващият състав беше от село Козичино, община Поморие. Тогава разучавахме техни хора. Избрахме от тях да изиграем хорото калгамашката – едно много старо и много характерно за това селище хоро.

Фокус: Българският фолклор е изключително богат. Какво ще представят съставите?

Лиляна Христова: Само хора, по възможност автентични, това, което обичат да танцуват съставите.

Фестивалът е празник, няма конкурсен характер.

Фокус: А каква е идеята на този фестивала?

Лиляна Христова: И да съхранява, и да разпространява автентичните хора, автентичните образци. И не само това, но и  да събере хората, за да танцуват заедно.

 

Веселина НИКОЛОВА