Литургия в памет на св. Евтимий – Патриарх Търновски се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ във Велико Търново

Велико Търново. Литургия в памет на св. Евтимий – Патриарх Търновски се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ във Велико Търново. Камбанен звън, който събра десетки миряни, постави началото на богослужението. Хората се събраха в храма, за запалят свещ за светеца, за здраве и благополучие, предаде репортер на Радио „Фокус“-Велико Търново.

На днешния 20 януари Българската православна църква почита паметта на св. Патриарх Евтимий Търновски – един от най-великите представители на българската патриаршия. Той е роден е през 1327 година в столицата Търново и произлиза от знатен болярски род. Дълбоко религиозен и с вродено влечение към богосъзерцателен живот, Евтимий се присъединил към монашеското братство на преподобни Теодосий Търновски. В Кефаларевския манастир, днес известен като Килифаревски, около 1350 година Евтимий толкова напреднал в духовния подвиг, че самият Теодосий го определил за иконом на манастира и свой пръв помощник. Евтимий се уединил в гората на безмълвие и съзерцателна молитва. Там всеки ден бил длъжен да ходи с доклад като давал знак за своето приближаване с почукване на клепалото. Когато през 1363 г. св. Теодосий заминал за Цариград, той взел със себе си четирима от своите ученици, между които на първо място бил и Евтимий. Изтощен от тежка болест, Теодосий починал много скоро след пристигането в Патриаршеския манастир. Поради духовната близост на учителя на неговия учител св. Григорий, който се подвизавал в същата обител, преди да основе свой манастир на границата между България и Византия за известен период от време Евтимий бил изпратен на остров Лимнос.

Имен ден празнуват Евтим, Евтимия, Ефтим, Евтимий и Ефтимия.

Луиза ТРАНЧЕВА