Литургия в почит на паметта на св. Ана се отслужва в храмовете в областта

Велико Търново. Литургия в почит на паметта на св. Ана се отслужва в храмовете в областта. В службата в катедралата „Рождество Богородично“ участват десетки миряни, които се молят за здраве и благоденствие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.

На 9 декември Православна църква отбелязва деня на св. Ана – майка на Богородица. Тя закриля брака, семейството, девойките, бременните жени и вдовиците.

Няколко празници в годината църквата е посветила на Йоаким и Анна – общо честване на паметта им на 9 септември, Зачатие на св. Анна на 9 декември, Успение (смъртта) на св. Анна на 25 юли.

Счита се, че името Анна е второто по разпространение в християнския свят. Носещите това име честват именния си ден на празника „Зачатие на св. Анна“ – 9 декември. Несъмнено от изброените празници, посветени на паметта на бабата и дядото на Христа, този е с най-светло настроение.

Днес всички стопани трябва да следят кой ще влезе пръв в къщата им –  ако е мъж, през годината ще се раждат мъжки животни, ако е жена – женски. Момите посаждат пшеница в гърне и натопяват клонки от вишна или ябълка във вода. Ако пшеницата покълне, а клонките се разлистят, значи момата ще се омъжи през следващата година.

Днес имен ден празнуват: Ана, Анна, Анка, Ани, Анета, Анелия, Аница, Аня, Янко и Янка.

Рени АТАНАСОВА