Литургия за Благовещение се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ във Велико Търново и православните храмове в региона

Велико Търново.  Литургия за Благовещение се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ в старата столица. Десетки миряни се събраха в църквата още в ранните часове на деня, за да се помолят за здраве и благополучие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Богослужение тече и в останалите православни храмове в региона.

Днес, на 25 март, Българската църква чества празника Благовещение (блага вест). На този ден се възпоменава едно от най-радостните събития в историята на изкуплението на човечеството от греха. Празникът е утвърден от православната църква през VII век. Според Библията на днешния ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Сред народа Благовещение е известен и Благовец. В миналото предците ни са го считали за  „половин Великден“. Въз основа на народната етимология на названието на празника (Благовец – благо, сладко) се смята, че всяка рана зараства на този ден много бързо. Поради това точно на днешния ден са се пробивали  ушите на малките момичета, дамгосвали са агнетата и яретата, защото се е вярвало, че няма да ги боли. По мястото си в календара Благовец стои най-близко до пролетното равноденствие и българите го свързват с пролетта. Вярва се, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите – господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.

Имен ден днес празнуват  Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина и производни.

Луиза ТРАНЧЕВА