Литургия за Деня на Св. Симеон Богоприемец се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ във Велико Търново

Велико Търново. Литургия за Деня на Св. Симеон Богоприемец се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ в старата столица. Началото на богослужението бе оповестено с камбанен звън, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В храма се събраха десетки миряни, които запалиха свещ за здраве и благополучие.

На днешния ден, 3-ти февруари, Българската православна църква почита Св. Симеон Богоприемец и Анна пророчица. Симеон (от евр. изслушващ) Богоприемец е един от седемдесетте преводачи от еврейски на гръцки на Стария завет. Той превежда книгата на пророк Исай.

Според народните вярвания днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември.
Зимният Симеоновден, както и зимната Богородица, почитат главно бременните жени, младите невести и майките. По това какъв човек първи ще дойде в къщата се гадае какъв добитък ще се роди – мъжки или женски. Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон Бележник, защото белязва хората, оставя им рани. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет. Трети февруари е третият вълчи празник, заедно с Трифоновден и Сретение Господне, като съществува вярването, че на тези три дни вълците бесуват, затова се отбелязват като Вълчи празници, свързани с редица забрани.
Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекетът от дома.
Имен ден днес празнуват Симеон, Симеонка, Семо, Семко, Мони, Мончо, Моньо, Мона, Моника и всички производни.

Луиза ТРАНЧЕВА