Ловеч: 47-годишен мъж е загинал след трудова злополука в завод за отливане на чугун в града, работник на 54 години е пострадал при друг инцидент в същото предприятие

Информационна агенция "Фокус"

Ловеч. 47-годишен мъж е загинал след трудова злополука в завод за отливане на чугун в Ловеч. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Митко Митев, директор Дирекция „Инспекция по труда“ в Ловеч. Загиналият е съпровождал със свой колега транспортирането на аспирационен филтър, който да се монтира на аспирационна уредба. При движението филтърът е паднал и затиснал работника. В резултат на травмите, които е получил, по-късно той е починал в болнично заведение в Плевен. Митко Митев отбеляза, че той е имал трудов договор. Директорът на „Иснпекцията по труда“ съобщи, за още един инцидент в същото предприятие, при който е пострадал 54-годишен работник. При работа с индукционна пещ парче разтопен метал е хвръкнало и е изгорило работника. Той е настанен в болнично заведение с изгаряния по клепача на дясното око. Пострадалият е работил без лични предпазни средства.
Митев посочи, че двата случая не са свързани. Започнала е проверка по тях още вчера. Изясняват се задълженията и отговорностите в процеса по организацията на транспортирано на филтъра в първия случай и кой е допуснал лице да работи без изискващите се предпазни средства – във втория. Продължават да се събират обяснения от длъжностните лица. Предстои анализ на фактологията, предприемане на принудителни административни мерки и търсене на наказателна отговорност. Митко Митев посочи, че конкретното предприятие се проверява от „Инспекцията по труда“ минимум два пъти годишно заради рисковата дейност, която осъществява. Издавани са за констатирани нарушения предписания, които са изпълнявани в определените срокове.