Лозен Йрданов, сдружение „Дебют”: За първи път на крепостта „Хисарлъка” ще покажем античната история на нашия град

Община Кюстендил

Ръководителят на сдружение „Дебют” Лозен Йорданов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Господин Йорданов, на 21-и юни предстои представяне на спектакъла на сдружение „Дебют” с името „Античността оживява на „Хисарлъка”, нещо, с което ще започне тазгодишният Празник на черешата, откъде дойде идеята за този спектакъл?

Лозен Йорданов: Миналата година сдружение „Дебют” кандидатства пред програма за по-добър живот и успяхме да спечелим този проект. В продължение на 10 месеца този проект успя да привлече младежи от град Кюстендил, като сценаристи, актьори, сценични работници, дизайнери и театрални мениджъри в изследването и съхраняването на културното наследство на нашия град, като идеята беше всичко това, което те работят през тези десет месеца,  накрая то да бъде представено пред публиката под формата на спектакъл. Тоест тези млади хора сами посещаваха исторически лекции, които бяха подготвени от Регионалния исторически музей и експертите там и след това седнаха да работят в продължение на десет месеца върху този спектакъл – атракция. Защото реално в спектакъла ще има не само римски боеве и ритуали, но всичко това е плод на изследвания на младежите и тяхното въображение, което прави този проект наистина уникален.

Фокус: Спектакълът беше обявен публично, какъв е интересът към него в момента?

Лозен Йорданов: Това, което е интересно, е че наистина в нашата фейсбук страница на проекта виждаме, че интересът е доста голям. Най – приятното е, че част от хората, които искат да посетят на 21 юни от 21.00 часа този спектакъл – атракция, вече се подготвят с костюми тип римски костюми, което не е никак трудно, защото всеки може да вземе по един плат от вкъщи и да се качи горе на Късноантичната крепост „Хисарлъка”, за да бъде съпричастен и да бъде част от целия спектакъл, което е една добра идея на тези млади хора. Не само, че те ще представят своя труд през тези десет месеца, но ще имат и възможността и хората, които ще дойдат горе, да участват активно в този спектакъл – атракция.

Фокус: По какъв начин ще премине самият спектакъл?

Лозен Йорданов: Това, което мога да кажа за самия спектакъл е, че той ще бъде в две сценични пространства. Едното сценично пространство е горната част при делвите, където е голямата част на стената, където публиката ще може да види римските боеве и част от тези ритуали на лечебната минерална кюстендилска  известна вода. Ще може да забележат дори, това което са измислили младежите, една много важна роля на Асклепион, който идва да лекува един от римските бойци, но след това цялото това нещо като едно красиво шествие се пренася във второто сценично пространство покрай стената, така наречената сцена Базиликата, където вече ще видим едни други ритуали, свързани с огъня, с пречистването. Всичко това е плод на работата, на изследванията, на тези 30 младежи, които ще участват в самия спектакъл. Това ще бъде нещо, което сдружение „Дебют” с този проект се опитва по някакъв начин да популяризира това място. Целта на проекта е това място да се превърне в една известна бъдеща туристическа атракция, която и гости на град Кюстендил, а и кюстендилци да могат да виждат като част от нашия най – силен, най – голям празник -Празника на черешата. Това е идеята на проекта и с тази идея, с тази основна цел на проекта кандидатствахме за финансиране с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум. Така че ние успяхме, имаше 16 проекта в цялата страна, ние спечелихме с този проект, това е основната цел. Не само еднократно да се покаже това нещо, а да стане традиция всяка година горе на крепостта, защото от проекта ще останат костюми, които измислиха младежите и ще могат да се правят и други интересни неща на Късноантичната крепост Хисарлъка.

Фокус: Изучаването на Античността ли беше най – трудното за младежите, да видят, да прочетат, да чуят и след това да го съберат на едно място?

Лозен Йорданов: За голямо мое учудване, може би бях малко преднамерен, очаквах там да им бъде най – трудно, оказа се, че им е много интересно и любопитно. Ние посещавахме четири пъти регионалния исторически музей заедно с експерт Мирослава Таскова – пиарът на РИМ и им беше страхотно любопитно и аз видях, че тези хора ги интересува това нещо. Най – много ги впечатли легендата, която е част от спектакъла, че римските генерали, които са се лекували тук, начинът на лекуване като легенда, че им се дава лечебна отвара, която те след като изпиват, минута след това разказват сънищата си на лечителя, който по сънищата разбира от какво е болен даденият пълководец или войн. Аз не искам да издавам какво ще се случва в спектакъла, но то го има. Те се справиха, аз бях приятно изненадан, че им беше интересно. Може би тези лекции в музея им въздействат, но самият факт, че те сами подготвят нещо, което да представят пред публика, енергията, която ги кара да работят тези десет месеца, да бъдат разпалени е най – важното. Тези млади хора имат потенциал, имат любопитството, имат възможностите и стига да има нещо, което да ги провокира, мисля че това е пътят към който трябва да ги насочим, точно когато работим с младежите на град Кюстендил.

Венцеслав ИЛЧЕВ