Лорета Костадинова, кмет: Празник на божурите ще се проведе в свищовското село Горна Студена в края на месеца

Свищов. Празник на божурите ще се проведе в свищовското село Горна Студена в края на месеца. Инициативата се организира от местното кметство, но в нея се включват и жители на съседните населени места. Това поясни в предаването „Добре дошли в Свищов“ на  Радио „Фокус“ – Велико Търново Лорета Костадинова, кмет на Горна студена.  Събитието се провежда в резерват за отглеждане на диви божури, който се намира в близост до селото. „За пръв път празникът се е организирал още по времето на социализма. Около 1960 година е имало  традиция на 1-ви и 2-ри май учениците, а и всички жители на селото, да излизат в тази местност. Там те са се веселили с музика, хубава трапеза и танци. След това по времето да демокрацията е имало временно прекъсване и преди 3-4 години традицията започна да се възобновява“, поясни Лорета Костадинова и отбеляза, че сега честванията са малко изменени. В тях участват самодейни състави от региона, които изнасят разнообразна програма.

Идват гости от селата Караисен, Масларево, Вързулица, Овча могила , Алеково, дори и от Велико Търново и региона на старата столица. „Събитието няма конкурсен характер и съставите се изявяват сред природата , по съвсем естествен начин. Всичко е на доброволни начала и няма награден фонд .

Осигурена ще е почерпка от кметството за всички присъстващи“, поясни още кметицата.

Празникът ще се проведе на 30 април / последния уикенд на месеца/, като ще започне в  10.00 часа и ще продължи през целия ден.

Луиза ТРАНЧЕВА