Лорита Радева, Столичен общински съвет: Случаите на изхвърляне на кучета от бусове и автомобили продължават

София. Случаите на изхвърляне на кучета от бусове и автомобили продължават, последният сигнал е от жк. „Бъкстон“. Това каза общинският съветник от ГЕРБ и председател на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет Лорита Радева по време на представянето на отчета за дейността на общинското предприятие, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ние не разполагаме с номера на буса, знаем само, че става въпрос за бял бус. Това все още не е достатъчно и затова се присъединявам и аз към апела на ОП „Екоравновесие“ гражданите да сигнализират, щом забележат подобни ситуации“, заяви председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет. „Отговорността, която ние и общинското предприятие носим е налице, но съдействието с информация винаги е от голямо значение“, изтъкна Радева. По думите ѝ тревожното е, че тази тенденция не се наблюдава само на конкретно място, а е разпространена буквално из целия град. „Това се неща, които ни смущават, защото тази тенденция ние сме я споделяли и в предходни представяния на ОП „Екоравновесие“, посочи Радева.
Тя подчерта, че малките кученца не са играчки и всеки трябва да има своето отношение и грижа към тях. „Преди няколко дни в кашон бяха изхвърлени 9 малки кученца пред приют. Ще сме благодарни на всяко съдействие на гражданите и медиите за по-конкретна информация, за да може да намаляваме тази тенденция. Всички кампании, които организираме имат смисъл само тогава, когато има и обратна връзка. Важно е да се записват номерата на бусовете, които изхвърлят кучета. Общината работи съвместно и с органите на полицията“, каза още председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет.
По думите на директорът на Общинско предприятие „Екоравновесие” Веселин Асенов изхвърлянето и изоставянето на кучета не е престъпление, но е нарушение. „При първо нарушение по Закона за защита на животните глобата е от 100 до 250 лв., а при последващо тя възлиза от 250 до 500 лв. и трайно настаняване на животното в приют“, отбеляза директорът.
„Установихме, че пълномощията на общините за проблемите с безстопанствените конете по улицата са изключително малки. Именно за това се ориентираме за разширяване на тези правомощия, за да може да се вземат мерки“, посочи още Радева
Ирина ИВНАОВА