Лучия Шопова: Любовта ми към българския фолклор и традиции идва от семейството ми

Снимка, на която е 20-годишната Лучия Шопова от панагюрското село Попинци, ще участва в 3D мапинг спектакъл в София по повод 9 май – Денят на Европа. Тя ще покрие фасадата на Министерския съвет. По този повод Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар младото момиче.

Фокус: Разкажете накратко за себе  си?

Лучия Шопова: Казвам се Лучия Шопова и съм на 20 години. Родена съм в село Попинци, община Панагюрище и се радвам, че съм имала възможността точно там да израсна. През 2016 година завърших Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ в град Пазарджик, като профилът ми беше немски и английски език. Сега съм студентка в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ вече втора година със специалност Биотехнологии.

Фокус: От къде идва любовта ви към българския фолклор и традиции, тъй като вие често участвате в пресъздаването на различни обичаи в родното ви  село?

Лучия Шопова: Любовта ми към българския фолклор и традиции идва  от семейството ми.  Моите родители са родолюбци, които обичат историята, традициите и българския фолклор. Така са ме възпитали и мен – да обичам и да се гордея с родния край, с обичаите и традициите, които се пазят и предават на младите. Още от малка съм възпитана да обичам всичко българско и да спазвам семейните празници. Като пораснах вече съзнателно бях запленена от магията на народните танци, песни и традиции и цели дванадесет години танцувах във фолклорен танцов състав „Тангра“ към читалище „Искра-1872”, с ръководител Мария Терзийска. Сега, когато имам възможност се включвам отново с желание в състава за автентичен фолклор към  местното читалище в Попинци.

Фокус: Как приемате факта, че ваша снимка ще представя част от родината ни в Деня на Европа?

Лучия Шопова: Аз съм изключително радостна и горда от факта, че точно тази снимка от обичая „Въртяжка” на Никола Колев спечели конкурса. Кадърът е заснет в голяма динамика, но въпреки това е уловил красотата и багрите на народната носия, с която участвам в обичая „Въртяжка”, характерен само за с. Попинци. Радвам се, че толкова много хора ще успеят на 9 май, да видят малка част от традициите на Панагюрския край и по конкретно от родното ми място, в уникален светлинен спектакъл. Тези традиции са част от необятния български фолклор и европейското културно наследство.

Фокус: Какво искате да пожелаете именно на този ден?

Лучия Шопова: Искам да пожелая на всички хора първо –  да са много здрави, позитивни, да дават и да търсят доброто в себе си и около тях. Искам хората да бъдат по-сплотени и единни. Знам, че не е трудно, нужно е да не забравяме само корените си и често да се връщаме към тях, към традициите на предците ни. Мисля, че именно те са съхранили българския народ през вековете, защото имат силата да приобщават и събират хората заедно.

Ваня НИКОЛОВА