Любен Ушев: Лечебните свойства на мурсалския чай са известни в целия свят, истинско богатство е, че го имаме и можем да го отглеждаме тук 

Любен Ушев – производител на мурсалски чай, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус“: Г- н Ушев,  от колко време се занимавате с отглеждането на мурсалски чай,  Вие и цялото ви семейство сте заети с неговото производство, може да се каже, че това е семейният ви бизнес, нали?

Любен Ушев: Да.  Отглеждам  чай от доста години и макар да е култивиран, е със същите качества като този от естествените находища в Триград. Расте там, където е варовика и затова го отглеждам там, въпреки че е далече от Смолян, където живея,  село Триград е на 70 км от Смолян, но там самата почва е най-подходяща за отглеждането на този чай. В момента имам към 20 декара засети с чай, а той се е прочул в целия свят.  В много държави пият от моя лековит чай. Изследван е в руска лаборатория и е установено, че съдържа 22 микроелемента, полезни за човешкия организъм. Съдържа елемент, който помага за лечението на онкоболни. Малки деца от  1 годинка нагоре също могат да го пият по една – две лъжици на ден, а който има проблем с кръвното налягане трябва да пие чая студен, за да нормализира  налягането.

„Фокус“: А как влияят високите температури на чая, какъв е добивът ви тази година?

Любен Ушев: Тази година за първа година имам такъв хубав чай, златен чай. Чаят много обича слънцето и проветриво място.  Не го хвана мана, хубаво узря, жълтее и мога да кажа, че тази година имам една от най-хубавите реколти, но като количество не мога да кажа колко е. В момента чаят ми е много търсен и купуван. Не е случайно това, че за неговото производство през годините съм получавал много международни награди, в целия свят можем да го изнасяме, имаме необходимите за това документи.

„Фокус“: Казахте, че имате 20 декара засети с чай площи, успяхте ли да оберете всичкия чай, или още имате за събиране?

Любен Ушев: До скоро брахме, но вече е обран и сега  чистим тревата, има едно биле, което ако остане ще задуши чаят и може да го ликвидира.   Имам работници, които работят на надница, вдигнах им надниците  и са много доволни от това, което им давам за труда, който полагат.

„Фокус“: При какви условия вирее?

Любен Ушев: За моите плантации казах, че са в Триград, там където е и дивият мурсалски чай. Чаят обича проветриви места. Ако е дъждовно, а няма вятър, чаят маносва, почернява, губят се качествата му.

„Фокус“: Освен, че мурсалският чай е известен с многото лечебни свойства,  макар и неофициално го наричат още и Родопската виагра, родопчани купуват ли го, или се търси повече от туристи и от чужденци?

Любен Ушев: Хората тук много добре знаят какъв чай да пият. Не е случаен и фактът, че този чай, имам предвид дивия, е забранен за бране, а една от причините за това е, че го мъкнат с корените и го унищожават. Други пък го берат зелен, а той без да е узрял няма такива лечебни свойства. Неузрелият, зеленият чай мирише на йод.  Някои туристи пък искат да си го засадят в техни ниви, където имат богата почва,  но те не се съобразяват или не знаят това, че този чай  расте на слабо и проветриво място, но на почва, богата на варовик. Расте в местността Мурсалица, в Мугла и в Триград, както и в Пирин и  Алиботуш. Включен е в Червената книга на България.

Даниела БОЙКОВА