Любима Бургазлиева, Регионална фармацевтична колегия-Бургас: Фармацевтите по целия свят са едни от най-достъпните медицински специалисти

По повод Деня на фармацевта, Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Любима Бургазлиева, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Бургас.

Фокус: Г-жо Бургазлиева, бих искала да ви попитам първо в личен план, каква беше вашата подбуда да се развивате в тази сфера?
Любима Бургазлиева: Професията е много интересна и времето, в което трябваше да взема решение как да продължа образованието си, благодарение на един много атрактивен учител по Биология, който имах се насочих към медицинските науки и завърших през 1989-та година, без да имам представа какво точно представлява професията. Много ме привлече титлата магистър-фармацевт, с която завършват фармацевтите. В хода на обучението се оказа, че не е само красотата на титлата, има още много неща да се знаят и научат. Доста неща се промениха от тогава, доста по-различна е вече професията, на по-високо равнище, изискванията са по-високи и по отношение на много нови лекарствени продукти, които регистрираха и по-отношение на начина на упражняване на професията, наложи се да отговаряме на предизвикателствата, които времето постави пред нашата професия. Тя продължава да си бъде благородна и в полза на хората професия.
Фокус: Какво трябва да знае всеки един бъдещ студент, който желае да се развива в специалност „Фармация“?
Любима Бургазлиева: Младежите, които биха желали да изучават „Фармацията“ и биха искали да посветят живота си на тази професия, трябва да са наясно, че предметите, които се изучават са доста разнообразни и сложни, обхващат различни сфери – математика, физика, химия, биология, науката за лечебните растения – Фармакогнозия. Както и днес е празникът Еньовден, който е ден на билките и професионален празник на фармацевтите.
Фокус: Кои са най-често срещаните предизвикателства в професията на фармацевта?
Любима Бургазлиева: Фармацевтите по целия свят са едни от най-достъпните медицински специалисти. Влизате в аптеката и той е насреща ви, може да говорите с него, да поискате консултация. Ако проблемът излиза извън компетенцията на специалистите, те могат да ви ориентират консултация с лекар, но така или иначе, дори за най-дребни и ежедневни болежки или проблеми, най-лесно е да влезете в аптеката и да попитате специалиста. Поради тази причина в доста страни в света фармацевтите имат право, освен обикновеното отпускане на лекарствата и обясняването как трябва да се приемат, да участват в различни програми като например за природосъобразен начин на живот, превенция или изследвания за откриване на болни от диабет, високо кръвно налягане, съвети за правилна употреба на лекарствата. Много често колегите в света имат право да извършват и някои манипулации като поставяне на ваксини, част от дейностите в аптеките като приготвяне на лекарства, които в съответната държава ги няма като готова лекарствена форма, могат дори и да бъдат заплащани от съответния здравно-осигурителен фонд. За съжаление доста голяма част от тези неща, които колегите ни по света имат право да извършват и за което получават заплащане, в България не са оредени. Нашите колеги в аптеките предлагат тези услуги, за да помогнат, но за съжаление тези фармацевтични услуги не са регламентирани, за което Българският фармацевтичен съюз настоява много отдавна.
Фокус: Какви са най-често срещаните проблеми във вашата сфера?
Любима Бургазлиева: Най-сериозният проблем е липсата на регулация по отношение на издаване на разрешения. Към настоящия момент единствената регулация, която може да бъде посочена като такава е една година стаж по специалността на магистър-фармацевтът, който да бъде ръководител на аптеката. В доста голяма част от малките населени места пациентите нямат достъп до лекарства и се налага да пътуват до по-големите градове или няма пълния набор от лекарства. В повечето малки градове, колегите извършват от добра воля услуга да отидат до града, за да вземат лекарства за пациент, който примерно е трудно подвижен, но това не е решение на проблема. За да има равномерно разпределение на аптеките, така че пациентите да имат достъп до лекарствата, защото достъп до лекарства не означава само в България да има регистриран един лекарствен продукт и да го има в аптечната мрежа, това означава да може да бъде взет от близка аптека, тя да може да предлага първия набор фармацевтични услуги.
Фокус: По повод днешния ден – Деня на фармацевта, какво бихте пожелали на всички специалисти  в тази област?
Любима Бургазлиева: Регионална фармацевтична колегия в Бургас ги поздравяваме, желаем им здраве и успехи, това е една благородна и трудна професия в полза на хората, да я обичат и да я работят.
Деница ДИМИТРОВА