Любка Панкова, СУ „Васил Левски“ – село Коларово: Първата сграда на училището е била изградена с доброволен труд на местното население

снимка: pixabay.com

Любка Панкова, директор на Средно училище „Васил Левски“ – село Коларово, Община Петрич в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: В началото на нашият разговор, кажете за слушателите на Радио „Фокус“ – Пирин малко повече за историята на Средно училище „Васил Левски“ в село Коларово?

Любка Панкова: СУ „Васил Левски“ е създадено през 1910 година. Сградата, в която се намира днес училището e изградена през 1934 година, а по-късно е обновена. През 1984 година е направена и втора сграда, като така училището бива разширено и става средно. Училището в Коларово има много богата история. Първото и най-важното, което е дало и началото на отношението към училището е, че сградата е направена с доброволен труд на хората от селото. Имам предвид, че хората не само са дарили средства за изграждането му, но и с доброволчески труд са участвали в строителството. Това оказва влияние и в по-нататъшното развитие на училището. Днес аз мога да кажа, съвсем сериозно и отговорно, че  жителите на селото милеят за това училище. Те са минали оттук. Както и техните деца, техните внуци са тука и това оказва влияние и за образованието,  и за обучението, и за възпитанието на поколението в село Коларово. За днешното и миналото и ,надявам се, за в бъдеще.

Фокус: Към днешна дата колко деца се обучават при Вас и в какви паралелки?

Любка Панкова: Към момента имаме 220 деца. Както навсякъде в страната, така и при нас учениците намаляха. От 500, те вече са 220. През годините имаме постепенно намаляване броя на учениците. От 2016 година училището ни е средищно. След закриване на училището в Самуилово децата пътуват в село Коларово. Имаме ученически автобус. Имаме пътуващи ученици и от други населени места, защото имаме гимназиален етап. Училището е от 1 до 12 клас. Броят на децата, според мен е малък, но на фона на другите малки  населени места все още успяваме да дадем необходимото и учениците избират да учат в нашето училище.

Фокус: Колко преподаватели се грижат за тях?

Любка Панкова: Учителите са 25. За мен най-голямата гордост като директор е, че всеки един от тях преподава по специалността си. Смея да твърдя, че всички те са високо квалифицирани. Всъщност това е нещо, което го изисква не само обучението на децата, но и профилираното обучение. При нас учениците имат профил – хуманитарен. Тоест изучават се предмети като български език и литература, история, философия и английски език. Знаете, че от тази година има и промяна, която касае осмокласниците. Става дума за това, че те се водят гимназиален етап. При нас учениците ще бъдат с профили литература, история, география и английски език. За последният предмет искам да кажа, че той бе избран от самите родители преди доста години чрез анкета и разговори с ученици и родители – какво искат техните деца да учат и какво искат самите ученици. Български език и литература пък е предмет, който е задължителен като зрелостен изпит, затова също е сред избора на учениците. По отношение на по нататъшното обучение на децата бих могла да кажа, че те кандидатстват предимно с история, география и английски език. Знаете – живеем във време където английският е необходимост  и затова профилът ни е хуманитарен с предметите, които изброих.

Фокус: Споменахте в началото, всъщност за материалната база, може ли да кажем, че към днешна дата тя е в добро състояние и имате ли нужда от някакви подобрения или ремонти?

Любка Панкова: Винаги може и се изисква повече. През 2016 година по Национална програма цялото ни училище бе ремонтирано. Към днешна дата сме пуснали молба до Община Петрич, която съм сигурна, че ще бъде удовлетворена – тя е за ремонт на покрива на учебното заведение.  Освен това отново по национални програми, по които сме участвали имаме изградени три кабинета за занимание по интереси. През годините имахме възможността да работим и с Корпуса на Мира, като ни бе предоставена възможността с нас да работят двама учители по английски език. Освен това с помощта на корпуса бе създадена библиотека на английски език. От тях имаме и информационен център. Също така в училището имаме специализиран кабинет по музика. Голяма гордост за нас е и физкултурния салон, който ни е дарение от жител роден в Коларово, но сега живеещ в София. Той дари безвъзмездно средства за изграждането на спорната ни зала. Така, че базата ни е добра, но разбира се, винаги може да се направи още. Пропуснах да спомена, че имаме два кабинета по информационни технологии. Стаите ни по интереси са едни от най-добрите. Кабинетите са оборудвани добре. Големите кабинети по информационни технологии имат WI-FI, който осигурихме по проект. Надявам се и през тази година да можем да участваме в още един проект, който е за още един кабинет за занимание по интереси, което ще подобри  още повече материалната база и ще е в помощ на учениците и учители. Вече втора година работим и по проект „Твоят час“. Преди работихме четири години по проект „Успех“, който осигуряваше допълнителна работа с учениците, които имат образователни дефицити и занимание по интереси за учениците, които имат творчески заложби, които ние доразбираме.

Фокус: А как се отоплявате?

Любка Панкова: На  нафта с парно сме. Сграда ни е много голяма, стаите са направени според изискванията. Огромни помещения. Разхода за гориво е голям, особено през по-студените дни. Няма как да оставим децата на студено, никога не сме си го позволявали това, и затова, това ние е един период с голям разход. Тук покрай нас всички училища са на дърва, но при нас е на парно. Направи ли сме ремонт – нова горелка, за да може да правим икономии в самата техника която е оборудването на парната инсталация за да е топло, уютно и приятно.

Ливия НИНОВА