Любляна Начева, Община Кюстендил: Конкурсът „Пролет върху листа” открива млади таланти и насърчава развитието на изкуството в България

Любляна Начева, старши специалист в направление духовно развитие и работа с подрастващите към отдел „Култура и духовно развитие” в Община Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

 

Фокус: Госпожо Нчева, за поредна година Община Кюстендил обяви статута на Националния конкурс за детска рисунка „Пролет върху листа”, какво представлява самият конкурс?

Любляна Начева: Тази година Община Кюстендил провежда дванадесетото издание на националния конкурс „Пролет върху листа”. Вече дванадесет години този конкурс се превърна в утвърден форум и традиция за изкуство в България. Ние се радваме, че успяваме да привлечем и участници от чужбина, обичан конкурс, пролетен конкурс, конкурс, който е наситен с много магия на цветовете, с много детски мечти, устреми, различни форми на художествено изразяване. Тази година конкурсът го обявихме на 15 януари, в момента пристигат творби от цялата страна. Датата, до която трябва да пристигнат творбите, е 9 март. Важи пощенското клеймо на пликовете, в които се изпращат творбите. По – късно ще има журиране, а на 20 март ще бъде подредена в залата на килийното училище представителна изложба и съответно ще обявим и резултатите с класираните художници в първите места. Имаме четири категории. Имаме категории, които са възрастови групи и една специална категория за деца със специални потребности.

Фокус: Има ли конкретни изисквания по отношение на участниците като стил, похвати, изразяване?

Любляна Начева: По отношение на начина на изразяване, на живописване в творбите няма ограничение, защото идеята на този конкурс е да развива авторството и творчеството на младите таланти в България, на хората, които обичат да рисуват, на децата. Изискванията са по отношение на размера на творбата, да отговаря на темата „Пролет върху листа” и съответно  темата да бъде пролетна. Децата трябва да се вместят и във възрастовите групи, които ние сме посочили, а именно деца от четвърти до дванадесети клас. За наша радост през годините са идвали и по – мънички деца от тази възрастова група, но за съжаление те не участват в самия конкурс, защото не отговарят на регламента.

Фокус: Какво е вашето виждане за последните 11 години, справят ли се децата и има ли интересни неща, които те изпращат?

Любляна Начева: „Пролет върху листа” се превърна в представителна извадка за детското изкуство в България и в този смисъл той абсолютно покрива така заложените предварително идеи и цели, да бъде един национален конкурс. Този конкурс има развитие. Всяка година идват все по – добри творби и ние виждаме колко талантливи деца творят в нашата страна. По участниците ние разбираме, че има много арт школи, арт ателиета, училищни клубове, където много се работи с децата на България по отношение на изобразителното изкуство и в този конкурс изпъкват наистина бъдещи художници. Много от децата, които са печелили този конкурс и са били участници в нашите изложби в последствие си имат своя творчески път и наистина са реализирани в изкуството и в други конкурси и в чужбина. Повечето от тях дори продължават да изучават изобразително изкуство. Този конкурс наистина насърчава развитието на изкуството и е конкурс, който намира младите таланти на България.

Фокус: През последните години вие удължавате този конкурс, не само с откриването на изложбата и с награждаването на победителите в него, но и в рамките на цялата година организирате различни други инициативи, свързани с участниците в този конкурс, защо?

Любляна Начева: Да, стремежът ни е повечето участници и техните творби да намерят своето галерийно място. Така че в последствие ние правим други изложби на участвали творби като ги разделяме тематично. Някои от тези творби, дори са част от благотворителни изложби. От  няколко години част от наградата на децата, които са наградени и са участници в националния конкурс „Пролет върху листа” е един тематичен пленер, в който ние каним тези деца да дойдат в Кюстендил. Община Кюстендил подкрепя и организира тази инициатива като осигурява необходимото за тези няколко пленерни дни, в които децата се събират, творят заедно, запознават се и стават приятели за цял живот. Това страшно ги вдъхновява да работят заедно. На този пленер ние виждаме, че наистина тези деца са много креативни и талантливи и това е една допълнителна опция, която конкурсът додава на децата

Венцеслав ИЛЧЕВ