Любомира Ганчева, зам.-председател на АБВ: 60 години след построяването на АЕЦ „Белене“ би донесла на България минимум 400 млн. лв.

Снимка: Pixabay.com

Любомира Ганчева – зам.-председател на АБВ, в интервю за лятното издание на дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: 13 са подадените заявления за избор на стратегически изпълнител, по проекта АЕЦ „Белене“, това обяви на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова. А на 22 май тази година, в официален вестник на Европейския съюз, бе публикувана процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта. В рамките на поканата бе дадена и възможност за заявяване на интереса за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проектна компания, както и/или за закупуване на електроенергия от бъдещата електроцентрала. Крайният срок за подаване на заявленията бе 19 август, в крайна сметка 13 са подадените заявления за избор на стратегически инвеститор по проекта. По темата продължаваме с Любомира Ганчева – зам.-председател на АБВ, на която казвам добър ден и добре дошли в ефира на „Фокус“.

Любомира Ганчева: Здравейте на вас и на нашите слушатели.

Водещ: Г-жо Ганчева, неслучайно ви поканихме по темата. Темата за АЕЦ „Белене“ е близка до АБВ, партията през годините неведнъж е засягала темата, повдигала е въпроси. Знак за какво е реализирането на енергийния проект сега?

Любомира Ганчева: На първо място ви благодаря за поканата. В отговор на вашия въпрос – това е една голяма решителна, но както казахме вчера на нашата пресконференция, закъсняла стъпка за изграждането на проекта АЕЦ „Белене“, нещо много близко за АБВ. От 2014 г. ние последователно и постоянно сме единствената политическа партия, която е защитавала този проект с различни средства. А причините? Предполагам, че в рамките на нашия разговор ще станат ясни – защо вярваме, че проектът за изграждане на АЕЦ „Белене“ е от интерес за държавата и за националната й сигурност.

Водещ: А защо вярвате? Какъв ще е приносът за нас, на българската страна с изграждането на АЕЦ „Белене“?

Любомира Ганчева: На първо място, започвайки от това, че енергетиката е отрасъл с високи технологии, с висока добавена стойност и ние имаме традиции. България винаги е била енергиен лидер на Балканите и вярваме, че трябва да запазим тази своя роля. Наскоро излезе статистиката за нивото на работните заплати в България. Със сигурност те са много ниски за страната, но кой е регионът, в който те са най-високи? Това е Враца. Не защото в областния център заплатите са толкова високи, а защото АЕЦ „Козлодуй“ е компанията, която осигурява най-високите заплати в България. Т.е. АЕЦ „Белене“ не само ще даде един тласък на икономиката, но това са десетки хиляди работни места с високи заплати. И ние от АБВ винаги сме били точно за това развитие на икономиката – чрез икономиката на добавената стойност, на високите технологии, а оттам вече те са съпътстващи – инфраструктурата ще подобри, здравеопазването, образованието, ще има съпътстващи производства. Като цяло проектът АЕЦ „Белене“ е в сегашната фаза, в която вече сме започнали с избор на стратегически инвеститор, но от началото на изграждането на проекта до излизането на енергийните блокове от действие, са 100 години. Един век на развитие на икономиката и на високи заплати. Аз вярвам, че ако искаме България да се развива, това трябва да се случи, ако сме на принципа „Последния да изгаси лампата“, както се вида до момента – тупане на топката, както се казва, спиране на проекта, защото в крайна сметка това е проект, койот е на моите години. Аз съм абсолютен връстник с проекта  АЕЦ „Белене“ и се радвам, че най-накрая, когато навлизам в една зряла възраст ще видя как ще се реализира, макар и 20 години по-късно.

Водещ: През годините проектът бе спиран, бе замразяван. Има ли загуби, кой загуби?

Любомира Ганчева: Със сигурност загубихме всички ние и нашите слушатели, защото загубихме една електроенергия на ниска цена, цените са изключително важни за бита, но и за бизнеса. Загубихме и едно развитие на региона. Виждаме как в България в момента има не само икономическа, но и демографска криза, как се струпва населението само в няколко големи града. Ако беше построен АЕЦ „Белене“ по-рано, в момента щяхме да имаме съвсем друго лице на целия регион.  И това смея да го кажа абсолютно отговорно. За съжаление, през 2008 г. Сергей Станишев спря проекта, 2012 г. бяха внесени над половин милион подписа. Аз говоря като човек, който не само се е подписал в подписката за проекта АЕЦ „Белене“, аз съм убеждавала десетки познати и непознати хора из улиците на Пловдив за този проект. И това мога да го оприлича на национално предателство. Проектът АЕЦ „Белене“ не трябва да се разполага въобще по някаква хоризонтална ос за лява и дясна политика, това е политиката за България. А останалите т.нар. „експерти“, не мога да не включа изказвания на крайно десни политици като Трайчо Трайков, като Радан Кънев, като Мартин Димитров, които обясняваха как няма нужда от АЕЦ „Белене“, със същия патос обясняваха как няма нужда и от „Южен поток“, който също не се реализира и България загуби. Лъжеха, че „Турски поток“ няма да се случи, какво се случва в момента, „Турски поток“ се реализира и България ще плаща по-високата цена на руската газ, тъй като тя ще минава през Турция. Ето такива хора трябва да бъдат спирани да лъжат и сега за проекта АЕЦ „Белене“, защото нашите слушатели трябва да си дават сметка, че цените на тока, които плащаме всички ние и аз, и вие, и слушателите, там е важно да влиза енергия, която е от евтин доставчик. АЕЦ „Козлодуй“ в момента е в пъти най-евтината  електроенергия в България. Само че АЕЦ „Козлодуй“ след плюс-минус 30 години  ще приключи своята дейност, ТЕЦ-вете, които също са евтини, също ще приключат. Кой ще  гарантира евтината електроенергия, това може да бъде ядрената електроцентрала „Белене“.

Водещ: Кой трябва да построи електроцентралата?

Любомира Ганчева: За нас от АБВ това също от ден първи на нашето учредяване е било принципен въпрос. Защитаваме тезата, че АЕЦ „Белене“ трябва да е с държавно участие. Не само защитаваме тази теза, това е световна практика. В момента 451, ако не се лъжа, ядрени централи има в света, аз не се сещам за една, която първо да е на загуба и второ да не е държавно участие. От една страна, това ще ни гарантира най-ниската цена, това ще ни помогне да сме по-гъвкави при определянето на цените и за бита, и за икономиката, и за начина, по който количеството електроенергия да бъде влагано в конкретния момент в енергийния микс, но гледайки по-глобално, при всякаква криза кой носи отговорност, ако в момента централата е чужда. И струва ли си при положение, че има инвестиции, защото държа да подчертая, че има голяма разликата между разходи и инвестиции. Парите за закупуването на ядрените реактори, това са инвестиции, те ще се изплатят. По изчисления, в зависимост от годините, от 15-20 до 30-35 години най-много ядрената централа изцяло ще се изплати, а тя ще работи 60 години. Останалите години ще гарантират на собственика й огромен приход. В началото на 2018 г. направихме  един голям енергиен форум с международно участие, с едни от най-признатите експерти в областта на енергетиката, с над 300 години общ кумулативен опит и там те показаха различни изчисления за периода на изплащане на АЕЦ „Белене“ при различни калкулации. Тъй като това освен един проект от национална сигурност е един огромен икономически проект. При най-най-най-лошите допускания, ако електроцентралата е държавно участие, до момента, в който тя прекрати своята дейност 60 години, както казах от построяването й, ще донесе на България, на своя собственик минимум 400 милиарда лв. Сама можете да видите какъв е размерът на тези приходи. Мисля, че България повече от всякога е била в състояние, в което има нужда от такова предприятие, което не само да обезпечи огромна заетост на хората, но и да гарантира едни твърди доходи, защото както виждаме управлението на ГЕРБ в момента и нашият премиер с лекота раздават милиарди за какво ли не. Само че трябва да има някой, който да ги попълва в хазната. И когато АЕЦ „Белене“ бъде държавна собственост, тя ще бъде гарантиран източник на доходи и на евтина електроенергия. Не на последно място това е най-чистата енергия, няма по-чиста. Особено сега, когато говорим за опазването на околната среда, това е вариантът. Виждаме какво се случва в момента в Дупница, виждаме какво се случва в Нова Загора и  обгазяването, и горенето на боклуци и следите, които има за населението. Аз имам страшно много приятели в Нова Загора, в Стара Загора, често съм в този регион и през последните месеци сама с очите си видях за какво става въпрос. Ако искаме това да се прекрати АЕЦ „Белене“ е проектът, който може да го гарантира и то с PRES-анализ.

Водещ: Удовлетворени сте от заявката на тези 13 стратегически инвеститори, това може да е обобщението?

Любомира Ганчева: Обобщението е, че сме удовлетворени, че най-накрая правителството показва решителност за проекта, а тези 13 инвеститори, 7 от тях са стратегически, като е важно да се подчертае, че заявките за „Дженеръл електрикс“ и за „Фраматом“ те са оборудване за тяхна сметка, т.е. няма да има разходи за нас и за данъкоплатците, останалите са за миноритарния дял, това показва, че има интерес към проекта. Това показва правотата на нашите думи, че освен за нас и за националната и енергийната ни сигурност, всъщност проектът е икономически обоснован. И това разбива мантрите на всички, които последните години обясняваха как нямало интерес, нямало икономическа полза и как никой нямало да се отзове. Ами световните лидери се отзоваха. Това е първата стъпка, която показва, че сме на правилен ход. Но има нещо много важно, по време на нашата пресконференция ние  обърнахме внимание, оттук насетне е много важно комисията, която е избрана и която има мандат от правителството, от министъра на енергетиката да разгледат тези предложения, освен това, което беше обявено, че ще искат като опит, свързаност и  одитните отчети и докладите на одиторите за последните 3 години, за нас от АБВ е изключително важно да се обърне внимание на две неща. И ние от вашата висока трибуна отново апелираме към комисията да ги поиска да ги включи като необходимата информация за избор на инвеститора, с който да се продължат разговорите. На първо място това е финансова яснота за компанията, каква е формата на собствеността, кой е истинският фактически собственик и какъв е произходът на неговия капитал. Ако в момента което и да е юридическо лице отиде в обикновена банка в България и трябва да си открие банкова сметка,  това са документите, които се изискват просто, за да имаш банкова сметка. Трябва да са ясни условията, равни и прозрачни за всички. Когато възлагаме такъв огромен проект изключително важно е да знаем кой е фактическият собственик и какъв е произходът на средствата му, след това всякакви блъфове и мантри за избора, как се е случил и кой е участникът автоматично ще отпаднат, аз не видях тези изисквания да са включени, внимателно изслушах вчера пресконференцията, прочела съм всичко по темата, липсват тези изисквания и за нас е много важно те да бъдат добавени. И второто изискване, което е продължение на първото, е да не се допускат спекуланти. И тук ще ви кажа какво имам предвид, преди по-малко от месец, ние от АБВ имахме пресконференция за начина, по който функционира енергийната борса. И въобще не е публична тайна, че там се говори открито за спекула на тази борса. Големите работодатели отправиха сигнал, вчера Комисията на защита на конкуренцията отказа да направи проверка, ето това не трябва да се допуска при избора на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“. Когато се допуснат едни спекуланти, те не само ще изкривят целия икономически проект, един спекулант, ако реши да спъва топката винаги може да жали през различни процедури и да бави проекта. Това го виждаме как от две, може би три десетилетия винаги се намират едни добронамерени хора, които са готови да подлеят камък, само и само проектът да не се реализира. Вече какви са техните причини, аз не виждам смисъл да се коментира, но в този момент, в който ние си бавим изграждането на проекта АЕЦ „Белене“, факт е, че нашите съседи строят централи. И ако наистина искаме ние да изнасяме ток и да имаме евтин такъв в България – колкото по-бързо се реализира проектът, толкова по-добре.  

Водещ: Имаме заявка от енергийния министър, че ще се държи в течение и парламента от всеки един етап от процедурата, но над 3 млрд. лв. се оказва, че са разходите до момента за АЕЦ „Белене“, по думите на енергийния министър. В проекта пък ще участваме с оборудване, което е българско и по определени параметри и парламентът е определил, че не се предвижда гаранция, както и договор за изкупуване на електрическа енергия.

Любомира Ганчева: Да, точно така. Значи ние ще участваме с тези реактори, които са закупени. От момента, в който са закупени, те са български, тъй като собствеността  е преминала през ръцете на българската държава, без значение през кое от нейните дружества. Но както казах в началото, аз виждам, може би е нужно тук да кажа, че освен зам.-председател на ПП АБВ се занимавам професионално с инвестиционни проекти, включително такива в областта на енергетиката, и когато закупиш един ядрен реактор за такъв проект, той не трябва да се вижда само като разход. Да, дадени са тези пари, но това е инвестиция и това е част от собствеността върху проекта, която за момента се оценява на тази стойност. Когато бъде избран стратегически инвеститор и са разписани всички икономически детайли по проекта, тогава стойността към днешна или бъдеща дата на тези реактори може да е различна от това, което ние сме дали преди определен период години. Така че това е инвестиция, това не е разход, това не са пари, хвърлени на вятъра, с които след това никой да не знае какво да се случи. Още повече, че тези реактори и въобще проекта АЕЦ „Белене“ не трябва да се забравя, че има лиценз от ЕК. Това е един жизнен проект, който ще бъде реализиран. Аз съм оптимист, че ще бъде реализиран, въпрос на време е. Изключително важно е начинът, по който след тези 90 дни, в които комисията ще разгледа предложенията от всичките 13 компании, как ще се структурира проектът и по какъв начин тези реактори, които са собственост на българската държава, ще бъдат включени в тази маса на собствеността. Какво имам предвид – то няма крайно решение, но това, което чух вчера по време на пресконференция с министъра, беше, че те ще бъдат като част включени в проекта през НЕК, и тези реактори ще дават възможността за блокираща квота на държавата по отношение на проекта АЕЦ „Белене“. Ние от АБВ, освен за 100% държавно участие, винаги сме настоявали, за да е още по-лесно, прозрачно, лесно да се види като отчетност, лесно за управление, да бъде направено отделно дружество, в което да бъдат вкарани като собственост реакторите и то да участва в проекта АЕЦ „Белене“. Не е тайна преди няма и две седмици излязоха резултатите за последния финансов период. НЕК, може да се каже на финансов икономически език, че е в необявена несъстоятелност. Тоест има толкова много задължения, които вероятно не може да си покрие, но просто, тъй като е изключително важно такава държавна компания да съществува, държавата помага през дотации. В структурата на НЕК единственото предприятие, което е на печалба, е АЕЦ „Козлодуй“. И аз не виждам никаква икономическа логика да вкарваме АЕЦ „Белене“ като един успешен проект, само да може НЕК да излезе на печалба и да не си личи за другите проблеми в енергийния сектор. Нека да изкараме отделно дружество, в което да бъдат, на финансов език, сложени тези ресурси като част от собствеността и то да участва в проекта АЕЦ „Белене“, за да може да се види истинската рентабилност на проекта. Защото в рамките на НЕК, всичките му задължения по останалите пера и ТЕЦ-ове, и всички останали структурни елементи на енергетиката – рентабилността, печалбата, преките парични потоци, коти още идват от АЕЦ „Белене“, те ще бъдат под една или друга форма замаскирани под общата шапка на лошите резултати на НЕК. Мисля, че това е изключително важно. Предполагам, че в рамките на проекта различни варианти ще се разгледат и съм оптимист, че ще бъде извадена собствеността на реакторите в отделно дружество, няма да бъде през НЕК, както в момента се вижда. Относно това, което казахте като решение на НС – да, в момента решението е т.нар. от тях пазарен принцип, което значи, че няма държавни гаранции и няма дългосрочни договори за изкупуване на енергия. Ние от АБВ и по тази тема сме били категорични и последователни, че няма нищо лошо в това държавата да предоставя тези гаранти, защото това са стандартните начини, по които всяка една електроцентрала е изградена. За нас тези т.нар. пазарни принципи в областта на ядрената енергетика не са толкова приложими, но аз предполагам, че това ще бъде защитено от всички до един стратегически инвеститори в следващата фаза, когато започнат да дават изчисленията по проекта, и предполагам, че НС ще се съобрази с тази практика, която е световна. Само да припомня, че до 2008 г., докато правителството на Станишев спря проекта, може да се погледне по документацията на проекта АЕЦ „Белене“, към този момент ¾ от всичката електроенергия, която през 60-те години период на действие на електроцентралата щеше да бъде произведена, ¾, това е преобладаващата част, беше вече продадена, грубо казано, тоест имаше заявление за дългосрочни договори за изкупуване. Така че едни такива дългосрочни договори в никакъв случай не са някаква тежест върху проекта АЕЦ „Белене“, напротив – те помагат точно за това да се види на коя година той се изплаща и от кой период започва само да генерира приходи за собственика. И ако собственикът е държавата, са за държавата.

Водещ: Има ли място за двете – и за АЕЦ „Козлодуй“, и за АЕЦ „Белене“?

Любомира Ганчева: В никакъв случай АЕЦ „Белене“ не е противоречие на АЕЦ „Козлодуй“. АЕЦ „Козлодуй“ в момента е централата, която осигурява най-евтината електроенергия, трайно години наред, и има очаквания, че до 30 години могат да действат реакторите. В момента те са удължени само за срок от 10 години. Изграждането на АЕЦ „Белене“ е поне 8, 9, 10 години. Така че АЕЦ „Белене“ е просто следващата тъпка. По-високата технология, тъй като все пак е електроцентрала от ново поколение, която ще замести изваждането на мощностите и от АЕЦ „Козлодуй“, и от ТЕЦ-овете „Марица Изток“ 1, 2 и 3, които до 48 – 50-та година ще излязат от пазара, както навсякъде в Европа. Така че двете електроцентрали ще имат период, в който вероятно ще се препокрият, но след което ще бъде плавен преходът от едната към другата.

Водещ: Очаквате ли отстъпка от зададената рамка в хода на преговорите? Това, което в момента има като рамка за АЕЦ „Белене“.

Любомира Ганчева: Днес и самата министъка каза, че при един толкова голям проект шансът да се случи, да се реализира успешно са компромиси от две страни. Тоест тя сама остави вратата отворена. Аз ви казах, че пазарните т.нар. от НС принципи, не са толкова пазарни, когато става въпрос за такива проекти от ядрена енергетика, и просто предполагам, такава прогноза, която мога да направя, е че нормалността в изграждането на такава електроцентрала ще бъде реализирана и за АЕЦ „Белене“, което означава някаква промяна в параметрите, които в момента НС е приело.

Милослава АНГЕЛОВА