Любомир Бонев, БСП: Алтернативният бюджет на БСП дава възможност на сектори като здравеопазване и образование да се реформират

Любомир Бонев,  народен представител от Пернишки избирателен район в ПГ на „БСП за България“, в интервю за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“

Водещ: Перник е в капана на водната криза, която доведе до въвеждане на строг режим. Бяха предприети действия на държавно ниво, но достатъчни ли са те и в обозримо бъдеще ли е решението на въпроса?  И за това ще говорим в следващите минути с инж. Любомир Бонев – народен представител от Парламентарната група на БСП за България. Добър ден.

Любомир Бонев: Добър ден на вас и на вашите слушатели.

Водещ:Г-н Бонев, адекватни ли са предприетите вече действия във връзка с водния режим в Перник? Имаше изслушване в парламента на зам.-министър Нанков.

Любомир Бонев: Всичко, което разбрахме от изслушването и на зам.-министър Нанков, и на Нено Димов виждаме, че 2019 г. управителят на ВиК – град Перник  заедно с областния управител, като председател на водната асоциация, са „проспали“ един процес, който е довел до източването на яз. Студена. Това източване няма как да бъде компенсирано, дори от валежите, за които непрекъснато слушахме, че управителят на ВиК се моли. Надявам се, че мерките, които са взети поне в краткосрочен план, тоест дори тази болезнена мярка – водният режим, ще спомогнат перничани все пак да имат някакво водоподаване поне за хигиенно-битови нужди.

Водещ: Според вас кой носи основната отговорност, за да се стигне до състояние яз. Студена да не разполага с необходимите количества вода?

Любомир Бонев: Неадекватното управление на ВиК, невзетите своевременни мерки от  действащия тогава кмет на община Перник, от областния управител, като председател на Водната асоциация. Всички тези несвършени или не добре свършени работи и преценки са довели до това състояние на яз. Студена.

Водещ: Така или иначе краткосрочно решение не се очертава, ако както каза кметът на общината няма обилни валежи от дъжд. Това ли е единственото, на което трябва да се надяват към този момент перничани – на обилни валежи?  

Любомир Бонев: Язовир Студена е годишен, той се пълни преди всичко от снеготопенето, което е след края на зимата. Да, необходимо е, желателно е да има валежи, за да може все пак да се понапълни язовирът, ако изобщо може да се напълни в този му вид. Тук въпросът е друг. Непрекъснато чуваме, че се предвижда захранване от други водоизточници, но в същото време това, което е като краткосрочен вариант, е дори отклоняване на владайската вода към яз. Студена, което също да спомогне за пълненето на язовира. Другото – отпуснатите от  правителството 2,700 млн. лева за пречиствателната станция, очаквайки, че ако падне на мъртъв обем, ще се наложи пречиствателната станция  да пречиства водата с по-различни параметри. Така че  тези краткосрочни мерки са добри, положителни. Най-вече трябва да има диалог между управителя на ВиК и кмета на Община Перник.

Водещ: Вече няколко пъти чухме уверение, че не е имало умишлено източване на язовира, но в същото време метеоролозите казват, че изминалата година не е една от най-сухите, имало е и по-сухи. Какво е вашето обяснение – защо се е стигнало до толкова драстично намаляване на нивото на водата?

Любомир Бонев: Последните 20 г. не са най-сухите. 2001 г., 2007 г., ако не се лъжа, по спомен и 2009 г. включително са години, които  са с по-малко количества валежи. Дали язовирът е източен умишлено, ще го разследва Окръжната прокуратура на град Перник. Те ще установят фактите относно това дали е умишлено или не е умишлено източван язовирът. Тук въпросът е, че водният обем, водните ресурси на яз. Студена не са управлявани правилно. Водните количества подавани за промишлеността и питейно-битови нужди вървят в един постоянен тренд.  Няма как всеки месец да даваш по 2, 200 млн. кубика вода на  населението с ясното знание, че реално притокът намалява. Тоест не можеш да очакваш при изтичане на 100 литра, условно го казвам, и вливане на 15 литра, язовирът да се напълни. Това е задача за 3-ти клас, която би следвало да може, да реши всеки. Пак се връщам на неправилното управление – тук е и ролята на ВиК асоциацията с председател на Асоциацията областния управител. Само ще вмъкна, че на 30-ти октомври е проведено извънредно заседание на ВиК Асоциацията Перник с дневен ред, който не кореспондира с това, че в Перник предстои воден режим. Целият този микс от не добре свършена работа, неправилна преценка на ситуацията, невъзможност да се свърши работа – доведоха Перник до тази водна криза.

Водещ:Със сигурност ще продължим да следим тази тема, но сега бих искала да насочим разговора ни и към алтернативния бюджет 2020, който предлага БСП. Каква е неговата философия, най-общо казано: социален, икономически или и двете заедно?

Любомир Бонев: Философията на бюджета е и социална, и икономическа. Неправилното разпределение на публичните средства, тъй наречените министерски постановления, които само в рамките на миналата година са 3 млрд. лева, раздавани от премиера, било в през прозореца на джипа или по друг начин, липсата на равномерно разпределение на тези средства между общините, се надяваме да престане тази порочна практика. Наистина, през финансовата политика, която е заложена в бюджета, е редно да се разпределят правилно средствата по общините. Тоест да се постигне реална децентрализация. Една пета от данъка върху дохода на физическите лица да остава в общината, както и една десета от ДДС-то за съответната община. Относно социалната част: ние предлагаме,  крайно време и напълно редно е това, майките студентки да получават еднократна помощ от 6,500 хил. лева за всяко второ или трето дете. Необходимо е да се премахне плоският данък, който в момента е 10%, да се въведе скала за подоходно облагане. Също, акцент в бюджета е намаляване на ДДС ставката, както за лекарства, така и за основните ни храни – мляко, хляб, яйца и това са само малка част от мерките. Предвиден е изцяло нов фонд за Северозападна България – един регион, който е крайно изостанал. Това, което се предвижда да речем в бюджета относно демографията е децата от 1-ви до 4-ти клас да получават еднократна помощ в началото на всяка учебна година, учебниците от 1-ви до 12-ти клас да бъдат безплатни – всички тези мерки са насочени към едно по-ускорено развитие на страната ни, за една по-голяма социална ангажираност, като в същото време се опитваме да се справяме с демографската криза.

Водещ: Това означава ли, че ако предложеният от правителството бюджет остане във вида, в който беше приет на първо четене, БСП отново няма да го подкрепи в зала?

Любомир Бонев: По всяка вероятност, защото както каза и председателят на бюджетната комисия – „повече от същото“. Тоест, продължаваме да наливаме средства, увеличаваме средствата в нереформирани сектори като здравеопазване и образование без ясна перспектива. Бюджетът на БСП дава възможност именно тези сектори да се реформират. Ще приведа един пример, че ако се намали цената на ДДС върху лекарствата, допълнителни средства ще влязат в бюджета.

Водещ: Нарекохте бюджета на ГЕРБ „бюджет на застоя“. Защо?

Любомир Бонев: Липсата на реформи, наливане от пусто в празно, непрекъснато се наливат още и още публични средства, пари на българския данъкоплатец в нереформирани сектори. Именно това е застоят – липсата на ясна реформа и визия.

Водещ: Управляващите казаха, че тази година в бюджета са предвидени и значително повече средства за общините. Каква е вашата оценка, има ли увеличение на средствата за тях?

Любомир Бонев: Създавайки така наречения  изкуствен дефицит, в случая 3-те милиарда, които са раздавани за миналата година, това го очакваме и следващата година. Тоест с постановление на Министерски съвет се правят опити да се дават пари на дадени общини, без ясно определен критерии. Когато критериите за разпределение на средствата бъдат ясни и точни, без да се заобикаля Народното събрание, тогава можем да кажем, че се случва наистина реформа, която води след себе си повече средства за дадена община.

Росица АНГЕЛОВА